Efectul „domino” al virușilor din acest sezon. Op-Ed de Ala Tocarciuc
-
17 Ianuarie 2023 08:00
Suntem la început de un nou an pandemic. Este al patrulea an deja, în care omenirea se confruntă cu pandemia COVID-19. Virusul creează tulpini noi, se adaptează la om și procesul este departe de a se termina. Asta aduce și noi incertitudini, în special cauzate de încrucișarea căilor în circulația mai multor tipuri de viruși, transmite IPN.
Despre posibila suprapunere a virușilor gripali si COVID-19 s-a scris mult în iarna anului trecut. Dar pe acele timpuri, COVID-19 a fost încă puternic și a dominat pe parcursul întregului sezon.
Acest sezon de iarnă este unul deosebit
Avem virusul COVID-19, cu întreaga familie de descendenți de prima generație BA și deja cu descendenți din a doua generație BB. Aceste tulpini sunt extrem de contagioase, se răspândesc foarte repede, dar fac forme mai ușoare de boală la populația generală, in special la cei vaccinați sau trecuți deja prin boală.
Avem virușii gripali, care sunt destul de activi și care în trecut au creat epidemii. OMS a recomandat în sezonul 2022-2023 vaccinare împotriva virușilor H1N1; H3N2; și a două tipuri de viruși B. Deci, și H1N1, și H3N2 au fost cauzele epidemiilor recente de gripă din secolul XXI.
Avem și virușii respiratori sincitiali, așa numiții RSV, care în sezonul trecut au fost cumva canibalizați de COVID-19, dar în sezonul actual au devenit destul de activi.
Am putea spune că ne confruntăm cu o epidemie triplă acum în Moldova
Partea pozitivă este că experiența pandemică ne poate ajuta să nu admitem un efect „domino” acum, care poate aduce la un colaps temporar al sistemului de sănătate.
Imaginați-vă că simptomele la toate aceste trei infecții sunt absolut similare. Și pacienții cu aceste simptome vor năvăli asupra medicinii primare, apoi vor aglomera spitalele, care deja un pic au relaxat mecanismele activate în pandemie. Poate fi un efect imprevizibil pe termen scurt asupra sistemului de sănătate, disruptiv pe alocuri, pentru pacienții cronici.
Ce se poate de făcut?
Prevenire
Am învățat în pandemie că cel mai important este să prevenim îmbolnăvirea.
Gripa se previne cu vaccinul antigripal. Căutăm opțiuni și ne vaccinăm. Încă nu este târziu.
COVID-19 - cu vaccinare sau re-vaccinare contra COVID-19. Presupun că sunt doze și pentru vaccinare primară și pentru booster bivalent în Moldova.
Dacă nu se acceptă vaccinarea, se poate purta masca de protecție și se pot aplica și alte metode de prevenire și protecție. O atenție sporită ar fi benefică pentru subiectul „protecția individuală a personalului sanitar”, deoarece ei sunt în zonă roșie continue în acest sezon.
Testare
Dacă deja sunt simptome, atunci un element crucial este testarea. Sunt deja teste PCR, care permit investigarea la 5 viruși din aceiași probă. Adică în loc de test la SARS Cov2, se face un test PCR pentru o combinație de viruși, care o să spună clar care virus este cauza infecției.
Tratament
Pentru toate trei tipuri de infecție menționate mai sus există tratament acum.
Pentru gripă sunt antivirale în farmacie, respectiv, se poate face tratament și acasă, dacă se reușește să se înceapă în primele 48 ore de la instalarea simptomelor.
Pentru COVID-19 tot este deja un protocol stabilit, care ajută la ameliorarea simptomelor cel puțin.
Important este să fie clar diagnosticul și aici va ajuta testarea corectă, ca mai apoi medicul să poată alege tratamentul corespunzător fiecărui pacient.
Pericolul suprapunerii infecțiilor gripale cu COVID-19 s-a transformat din unul predictibil în unul real. Numărul mare de bolnavi din țară ne confirmă acest lucru. Oboseala pandemică și reticența la măsuri simple de protecție amplifică riscurile unui efect „domino” asupra sistemului de sănătate, cauzat de tripla epidemie din acest sezon. Probabil, este bine să comunicăm despre aceste riscuri și să încercăm să cumulăm eforturile comunitare pentru a opri acest efect „domino” până încă nu este prea târziu.