Efectele expunerii la soare și măsurile de protecție împotriva insolațiilor
-
04 Iulie 2020 09:31
În contextul vremii caniculare, medicii îndeamnă populația să limiteze expunerea la soare și să ia măsuri de protecție împotriva insolațiilor, care pot avea un impact major asupra stării de sănătate. Consumul de lichide, alegerea hainelor corespunzătoare sunt doar câteva dintre recomandările specialiștilor.
Contactată de IPN, Natalia Luchița, medic de familie, avertizează că expunerea la soare între orele 11.00 și 17.00 poate fi periculoasă. Cei care sunt mai sensibili, pacienții cu boli cronice, copiii, gravidele trebuie să se protejeze în mod special, întrucât poate surveni hipertensiunea arterială, deshidratarea, pierderea cunoștinței, reacțiile alergice. Radiațiile ultraviolete de tip B sunt responsabile pentru arsurile solare. Expunerea îndelungată poate produce schimbări de integritate structurală a pielii.
Cosmetologul Anastasia Dolinschi enumeră câteva dintre simptomele unei insolații: pielea inflamată, frisoane, febră, vomă, amețeală, dureri de cap. Persoanele cu risc mai mare de a suferi insolații sunt cele care au pielea foarte albă, pistrui, alunițe în zone expuse la soare, antecedente ereditare de cancer de piele.
Populația este sfătuită să se hidrateze suficient, să aleagă haine corespunzătoare sezonului estival: să poarte pălărie, haine cu mâneci, fuste sau rochii lungi, confecționate din materiale ușoare, ochelari de soare-pentru protecția ochilor. La fel, e nevoie să fie respectat intervalul orar de expunere la soare și să fie folosite creme de protecție solară.
Anastasia Dolinschi atenționează că e nevoie să fie alese cremele de protecție solară în funcție de tipul pielii. Nu sunt recomandate cremele care conțin parfum. Factorul minim de protecție în perioada estivală trebuie să fie 30. Este important să fie folosită crema pe întreaga suprafață a corpului expusă la soare. Aceasta se va aplica cu 30 minute înaintea expunerii la soare.
În ultima săptămână, s-au înregistrat două cazuri de insolații de gradul 1. Persoanelor li s-a acordat asistență medicală urgentă, iar una din ele a fost transportată la spital.