Efectele Brexit: Amsterdam a depășit Londra, devenind cel mai mare centru financiar din Europa

  • 11 Februarie 2021 12:09
Efectele Brexit: Amsterdam a depășit Londra, devenind cel mai mare centru financiar din Europa

Amsterdam a luat fața Londrei pentru a deveni cel mai mare centru financiar al Europei în luna ianuarie după ce Brexitul a forțat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platformele de tranzacționare din interiorul blocului comunitar, relatează Reuters, citat de hotnews.ro.

Tranzacțiile din capitala olandeză au însumat în medie 9,2 miliarde de euro zilnic în luna ianuarie, peste nivelul de 8,6 de miliarde de euro tranzacționat la Londra, potrivit platformei Cboe Europe care operează în ambele orașe, potrivit sursei citate

În 2020 Londra a înregistrat în medie tranzacții în valoare de 17,5 miliarde de euro în fiecare zi, comparativ cu 5,9 miliarde de euro, volumul pe bursa de la Frankfurt, a doua cea mai mare din Europa anul trecut.

Amsterdamul se situa doar pe poziția a șasea în topul centrelor financiare europene, cu tranzacții medii de 2,6 miliarde de euro zilnic, potrivit Cboe.

Ascensiunea Amsterdamului a fost prognozată de platformele de tranzacționare precum Cboe, acestea făcând pregătiri de a se muta în capitala olandeză după ce britanicii au votat în 2016 să iasă din Uniunea Europeană.

Londra a pierdut tranzacții în valoare de peste 6 miliarde de euro în 4 ianuarie în favoarea platformelor din interiorul Uniunii Europene.

Bruxelles-ul a semnalat că vrea ca activitățile financiare în euro să se mute din capitala britanică pe bursele europene pentru a construi o piață de capital mai puternică și pentru a putea supraveghea direct tranzacțiie.

Unele tranzacții cu instrumente derivate s-au mutat de asemenea de la Londra la Amsterdam iar platforma ICE a anunțat săptămâna aceasta că tranzacționarea certificatelor certificatelor de emisii de carbon va fi mutată din capitala britanică în orașul olandez.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău