Efecte devastatoare ale somnului insuficient. Cât se recomandă să dormim

  • 07 Noiembrie 2018 14:55
Efecte devastatoare ale somnului insuficient. Cât se recomandă să dormim

Nevoia de somn depinde de vârsta noastră biologică.

Între 18-64 de ani, avem nevoie de circa 7-9 ore de somn pe noapte.

Peste vârsta de 65 de ani, de 7-8 ore, în timp ce bebelușii de trei luni pot dormi între 14-17 într-un interval de 24 de ore. Copiilor în vârstă de doi ani le sunt necesare între 11-14 ore de somn, iar celor între 3-5 ani, de la 10 la 13 ore. Copiii de până în 13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte, iar adolescenții, de 8-10 ore.

Ce se întâmplă, însă, atunci când nu dormim suficient?

Primul efect negativ este îmbolnăvirea. Sistemul imunitar este direct legat de somn, iar lipsa acestuia face dificilă lupta organismului împotriva infecțiilor. Gândirea limpede și reacția rapidă sunt îngreunate, ceea ce poate fi periculos, mai ales în situații care necesită acțiune promptă, cum ar fi șofatul.

Organismul are tendința de acumulare de kilograme în plus, acest lucru se întâmplă dacă dormim mai puțin de 5 ore pe noapte. Sănătatea pielii este, de asemenea, afectată, apar riduri, capilare pronunțate, acnee, pete și, în general, o îmbătrânire mai rapidă.
Riscul apariției bolilor de inimă și cancerului crește. Creierul nu funcționează la capacitatea sa normală și uităm mai ușor. Atunci când dormim, creierul nostru sortează informații, iar lipsa de somn îl privează de timpul necesar pentru a-și regla funcțiile.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău