Efect neașteptat al pandemiei: Prognozele meteorologice devin mai puțin sigure (OMS)

  • 02 Aprilie 08:26
Efect neașteptat al pandemiei: Prognozele meteorologice devin mai puțin sigure (OMS)

Pandemia de coronavirus a început să diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice și modele climatologice fiabile, a avertizat miercuri Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citată de DPA si Digi24.

Avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vânturilor și temperaturilor globale, însă traficul aerian a scăzut considerabil din cauza restricțiilor de călătorie și a reducerii drastice a numărului de pasageri.

"În anumite părți ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică", au precizat într-un comunicat reprezentanții OMM, al cărei sediu se află la Geneva.

Deși calitatea prognozelor nu a avut deocamdată mult de suferit, "pe măsură ce scăderea numărului de date obținute prin observații meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste și să se extindă, putem să ne așteptăm la o scădere graduală a fiabilității previziunilor meteo", a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

În plus, aceeași organizație specializată a ONU a constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în țările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii martie, scrie Agerpres.

OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanța sateliților și a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.

"Impacturile generate de schimbările climatice și creșterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua", a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM.

"De aceea, este esențial ca guvernele să fie atente la capacitățile lor naționale de observări meteorologice și de avertizare timpurie, în pofida crizei declanșate de COVID-19", a adăugat el.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,1 m/s
Thu
19
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Mon
16

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău