Edward Snowden: Protecția datelor este mai importantă decât alegerea lui Donald Trump

  • 11 Noiembrie 2016 12:10
Edward Snowden: Protecția datelor este mai importantă decât alegerea lui Donald Trump

Supravegherea guvernamentală a cetățenilor este o problemă cu mult mai importantă la nivel mondial decât alegerea miliardarului Donald Trump în calitate de președinte al SUA, consideră avertizorul de integritate Edward Snowden,

Vorbind în regim de videoconferință joi din Rusia, unde s-a refugiat, Snowden a declarat că a urmărit îndeaproape alegerile din SUA.

'Acum, trebuie să începem să ne gândim nu la 'cum să ne apărăm împotriva unui președinte ca Donald Trump'", a spus Snowden, adăugând că este mult mai important "cum apărăm drepturile tuturor, peste tot, dincolo de orice jurisdicții, fără a ține cont de frontiere".

Fost angajat al CIA, care a lucrat pentru Agenția de securitate națională a SUA (NSA), Snowden este pus sub urmărire de către autoritățile din Statele Unite pentru declasificarea de documente secrete și pentru predarea câtorva zeci de mii de documente guvernamentale unor jurnaliști în iunie 2013, documente ce relevă amploarea programelor de supraveghere ale SUA.

În cadrul acestei dezbateri prin videoconferință cu un auditoriu din Olanda, Snowden a formulat critici la adresa președintelui american în exercițiu Barack Obama. El a spus că Obama nu a redus "supravegherea în masă" a cetățenilor americani și, probabil, nu va reuși să închidă închisoarea de la Guantanamo Bay din Cuba până la sfârșitul mandatului său, în ianuarie 2017, în ciuda promisiunilor făcute la preluarea mandatului prezidențial.

În fine, Edward Snowden a apreciat că cetățenii nu ar trebui să fie prea încrezători cu privire la oamenii de stat. "Ar trebui să fim prudenți și să nu investim prea multă încredere, dar nici să nu ne temem de activitatea oficialităților alese. La urma urmei, este vorba doar de un președinte", a remarcat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
0
Wed
2
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău