Educația online – factor de risc generator al excluziunii sociale pentru copiii romi, opinie

  • 09 Martie 2021 13:52
Educația online – factor de risc generator al excluziunii sociale pentru copiii romi, opinie

Educația online este un factor de risc generator al excluziunii sociale pentru copiii romi din Republica Moldova. O spun membrii Coaliției „Vocea Romilor”. Ion Duminica, membru al Secretariatului Coaliției, menționează că elevii de etnie romă rămân în afara procesului educațional la distanță întrucât nu le sunt asigurate condițiile necesare pentru a participa la acest proces. Astfel, copiii cu posibilități materiale bune și cei care nu au condiții pentru a accesa acest tip de educație sunt divizați.

„Noi avem comunități cu grad avansat de vulnerabilitate. Copiii noștri, de etnie romă, au fost excluși de la procesul educațional online anul trecut. De aceea, când anul acesta s-a hotărât din nou să se treacă la procesul educațional online, din păcate, nu s-a ținut cont de opinia societății civile rome și nu au fost rezolvate acele probleme cu care s-a confruntat populația de etnie romă în 2020”, a spus Ion Duminica în cadrul unei conferințe de presă la IPN. El s-a referit la insuficiența tehnicii de calcul, dar și la faptul că unele familii, iar uneori și sate întregi, nu au internet.

 

Ion Duminica a menționat și faptul că profesorii și copiii din mediul rural nu au abilități digitale de a gestiona procesul educațional la distanță. Înainte de a decide trecerea învățământului pe online, autoritățile ar face bine să consulte societatea civilă și părinții. „Educația online a devenit un nou factor generator al excluziunii sociale în mediul comunității rome, pe lângă sărăcie și faptul că părinții romi au o singură sarcină: zilnic se confruntă cu sărăcia și principala lor misiune este de a supraviețui și de a învăța copiii romi să facă fată stării materiale precare”, a adăugat Ion Duminica.

Valeriu Matac, mediator comunitar în sectorul Centru, orașul Chișinău, a menționat că toți copiii au dreptul la educație și nu trebuie să existe discriminare între copiii de etnie romă. Părinții, chiar și la Chișinău, se plâng că nu au posibilitate de a încadra copii în procesul educațional pentru că nu au echipament și internet.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
9
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău