Educația financiară în instituțiile de învățământ, discutată în cadrul primului Forum Național de Educație Financiară
-
22 Martie 2023 10:15
Administrarea resurselor și a banilor, luarea deciziilor cu caracter financiar, asumarea de riscuri și responsabilități în calitate de consumator sunt deprinderi care trebuie învățate în familie, dar și la școală. Subiectul a fost analizat în cadrul primului Forum Național de Educație Financiară din Republica Moldova, se arată în comunicatul MEC.
Prezentă la eveniment, Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că Ministerul Educației și Cercetării promovează parteneriatele și inițiativele cu caracter formal și nonformal privind educația economică, financiară, fiscală, antreprenorială etc.
Printre activitățile educaționale care au tangență cu educația financiară se numără: Olimpiada republicană la economie, deschiderea celor șase Centre de Excelență în domeniul educației economice (Drochia, Edineț, Glodeni, Leova, Hîncești, Chișinău), concursuri („Târgul național al companiilor școlare”, concursul regional „Innovation Camp”), Săptămâna Educației Financiare, organizată în instituțiile de învățământ general.
Curricula școlară include disciplinele opționale „Educație economică și antreprenorială” (ciclul primar, gimnazial și liceal) și „Educație socială și financiară” (ciclul gimnazial). În prezent, aceste discipline sunt studiate de un număr total de circa 28.750 de elevi din 408 instituții de învățământ. Cele 556 de cadre didactice, care predau această disciplină beneficiază de formare profesională organizată cu suportul Junior Achievement Moldova.
Forumul a reunit peste 100 de participanți, oficiali din țara noastră, dar și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ. Evenimentul a fost organizat de Banca Națională a Moldovei, cu scopul de a ajuta populația să dobândească abilități de gestionare eficientă a veniturilor de care dispun, iar economia să devină mai rezilientă.