Educația din Republica Moldova - fără profesori, cu bani puțini de la stat, salarii mici și neatractive pentru tinerii specialiști

  • 04 Iulie 2018 15:08
0%
00:00:00
00:00:00

Lipsa cadrelor didactice, salariile mici și neatractive pentru tinerii specialiști și insuficiența finanțărilor pentru asigurarea educației incluzive, în special în grădinițe. Sunt câteva dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă astăzi sistemul de educație din R. Moldova. Subiectul a fost dezbătut miercuri, 4 iulie, în cadrul ședinței Comisiei Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media a Parlamentului la care s-a discutat implementarea Codului educației, Educația timpurie și Învățământul preșcolar. 

În școlile și grădinițele din raionul Hâncești lipsesc aproape 140 de cadre didactice. Doar în ultimele trei luni au plecat din sistem 16 învățători și educatori, susține Valentina Tonu, șefa direcției raionale.

„În Hâncești au fost supuse reparației câte două spații educaționale în două grădinițe. Am putut să le dăm în exploatare, în serviciul beneficiarilor, cu două luni în urmă, dar nu avem cadre didactice. Copii pentru a fi instituționalizați avem, spațiu și dotare este, nu avem cadre. Voi reitera de câte ori voi avea ocazia, doar majorarea salariilor poate salva situația.”

Cu lipsa de cadre didactice se confruntă mai toate instituțiile de învățământ din R. Moldova. Din cauza salariilor mici foarte puțini dintre tineri aleg să activeze în calitate de învățători și educatori după absolvirea facultății.

„Problema este foarte acută. Ieri am discutat cu directoarea gimnaziului din satul Boghiceni, cu un număr de 260 de copii, și în care este o lipsă de 7 cadre didactice. Am anunțat concurs la funcția de director în 14 instituții, la opt dintre ele nu s-a înscris să participe nimeni”, potrivit Valentinei Tonu. 

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în anul 2017 din cei circa o mie de noi specialiști repartizați în domeniu, s-au încadrat și activează doar 197. Potrivit secretarului de stat în domeniul Educației, Angela Cutasevici în prezent din școlile și grădinițele din R. Moldova lipsesc peste 2.000 de cadre didactice.  

„Pentru anul 2018 avem nevoie de aproximativ două mii de cadre didactice la nivelul întregului sistem. Cel mai mare deficit de cadre, circa 800, în domeniul educației timpurii. Totodată un număr de aproximativ două mii de cadre au nevoie de cursuri de recalificare.”

În timpul audierilor în ședința comisiei, deputatul Maria Ciobanu a criticat bugetul alocat ministerului în comparație cu banii care se alocă internelor.

„A venit pe agenda parlamentară legea cu privire la bugetul de stat și am calculat că ministerul de Interne are un buget mai mare de patru ori decât ministerul Culturii, Educației și Cercetării. Am comasat trei ministere: Cultura, Tineretul și Educația, iar bugetul e unul de patru ori mai mic.”

În cadrul comisiei s-a discutat și despre posibilitatea unor modificări la Codul Educației menite să asigure încadrarea obligatorie a copiilor în grădinițe de la împlinirea vârstei de doi ani, față de trei ani cât prevede legea în prezent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău