Eduard Harunjen, despre raportul Kroll 2 | Nu există o listă a beneficiarilor fraudei bancare

  • 04 Iulie 2019 14:28
Eduard Harunjen, despre raportul Kroll 2 | Nu există o listă a beneficiarilor fraudei bancare

Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a declarat, într-o conferință de presă, că nu există o listă, anexă la raportul Kroll, cu beneficiarii finali ai fraudei bancare.

El a mai spus că procuratura nu va publica raportul Kroll, atât timp cât nu le va permite compania americană de investigație. Declarația a fost făcută la conferință de presă de comun cu reprezentanți ai procuraturii Anticorupție și ai Centrului național Anticorupție.

„Procuratura nu va face niciodată public raportul Kroll2, atât timp cât compania nu ne permite asta. În caz contrat, cineva va trebui să plătească prejudicii, potrivit clauzei contractuale. Din informației noastre, reprezentanții companiei Kroll au fost în R. Moldova cu scopul de a negocia cu Banca Națională elemente suplimentare la contract, de a revizui această clauză. În clauză se spune că acest raport poate fi doar la Procuratura Anticorupție și la Banca Națională a Moldovei, a fost negociat atunci când s-au primit bani grei pentru acest raport”, a declarat Eduard Harunjen.

Procurorul Adriana Bețișor susține că se va ocupa mai profund de investigarea fraudei bancare și informațiile din raportul Kroll, acum după ce nu mai are și obligații administrative.

„În acest raport sunt informații care nu corespund realității după datele de identitate. După traducere am început să lucrăm cu acest raport. Cei care au lucrat la această sustragere sunt oameni care au cunoștințe în sistemul bancar, nu a fost simplu. Frauda aceasta a fost gândită de mult timp. S-a aplicat sechestru pe bunurile mai multor persoane fizice și juridice. Valoarea sechestrelor este de 2,5 miliarde de lei. Sunt 26 de cauze penale pe frauda bancară. Am expediat peste 200 de volume de documente, zeci de mii de rulaje bancare examinate. Este un volum enorm, sunt foarte multe impedimente juridice. Nu poți peste noapte să investighezi o fraudă de asemenea proporții”, a declarat Adriana Bețișor.

Menționăm că astăzi a fost publicat raportul Kroll 2 în urma deciziei Comisiei de anchetă privind frauda bancară. Președintele acestei comisii, Alexandru Slusari a menționat că documentul este publicat fără lista beneficiarilor „furtului miliardului”, care s-ar afla la Procuratură. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,21
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0,45 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
14
Wed
14
Thu
12

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău