”e-Dosar”. Ministerul Afacerilor Interne vrea un sistem informațional care să conțină date unificate despre procesul penal și contravențional

  • 31 August 2023 15:22
”e-Dosar”. Ministerul Afacerilor Interne vrea un sistem informațional care să conțină date unificate despre procesul penal și contravențional

Ministerul Afacerilor Interne inițiază procesul de elaborare a proiectului de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informatic ”e-Dosar” și a Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Sistemului informatic ”e-Dosar”.

Scopul proiectului este standardizarea și digitalizarea desfășurării procesului penal și contravențional pentru asigurarea evidenței unificate la nivel de țară a datelor aferente și urmăririi executării măsurilor și/sau sancțiunilor aplicate, scrie Bizlaw.md. 

De asemenea, se dorește pptimizarea și creșterea eficienței și eficacității procesului de documentare și gestionare a dosarelor penale și contravenționale, prin utilizarea documentelor electronice.

Autoritățile susțin că astfel, se va asigura îmbunătățirea acurateței și preciziei acțiunilor procesuale în cadrul procesului penal, precum și la constatarea, documentarea și examinarea contravențiilor prin reducerea erorilor umane, ambiguităților și a posibilității de manipulare a datelor în procesul de gestionare a cauzelor penale și contravenționale. 

Totodată se va îmbunătăți comunicarea între diferitele autorități implicate atât în cadrul procesului penal, cât și în cadrul soluționării cauzelor contravenționale.

În același timp se dorește creșterea gradului de transparență în procesul de gestionare a cauzelor penale și contravenționale, precum și sporirea încrederii cetățenilor în capacitatea autorităților de a asigura respectarea legii și protejarea intereselor lor în cadrul procesului penal și contravențional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău