Ediția din 2023 a Eurovisionului nu va putea fi organizată în Ucraina. Anunțul făcut de organizatori

  • 17 Iunie 2022 16:33
Ediția din 2023 a Eurovisionului nu va putea fi organizată în Ucraina. Anunțul făcut de organizatori

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union - EBU), instituția care organizează concursul Eurovision, a anunțat vineri că poartă discuții cu BBC pentru ca grupul media britanic să devină "gazda potențială" a ediției din 2023, ce ar putea avea loc în Marea Britanie, după ce a ajuns la concluzia că show-ul de anul viitor nu poate fi organizat în Ucraina, informează DPA, citată de Agerpres.

EBU a anunțat într-un comunicat că a realizat "o evaluare completă și un studiu de fezabilitate" în colaborare cu televiziunea de stat ucraineană UA:PBC și cu specialiști externi în contextul invaziei militare declanșate de Rusia în Ucraina.

Comunicatul precizează că Eurovision rămâne "una dintre cele mai complexe producții TV din lume".

"EBU vrea să mulțumească postului UA:PBC pentru cooperarea sa deplină și angajamentul său în explorarea tuturor scenariilor posibile în săptămânile care au trecut după victoria obținută de Kalush Orchestra pe 14 mai la Torino și își exprimă tristețea și dezamăgirea că ediția de anul viitor a concursului nu poate fi organizată în Ucraina", au anunțat reprezentanții EBU.

"EBU a susținut UA:PBC într-o gamă diversă de domenii de la începutul invaziei. Ne vom asigura că acest sprijin va continua să se manifeste pentru ca UA:PBC să poată să își mențină serviciile indispensabile pe care le furnizează cetățenilor ucraineni. Ca urmare a acestei decizii și în concordanță cu regulamentele și pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuții cu grupul BBC, ca reprezentant al țării clasate pe locul al doilea în acest an, pentru a deveni o posibilă gazdă a concursului Eurovision în 2023 în Marea Britanie. Ne vom asigura că victoria Ucrainei va fi reflectată pe deplin în show-ul de anul viitor. Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuțiile pe care le vom purta cu gazda care va fi aleasă", precizează comunicatul publicat de EBU.

Cântărețul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimat de juriile naționale la Torino, însă grupul ucrainean Kalush Orchestra a câștigat în cele din urmă concursul din 2022 în urma voturilor primite din partea telespectatorilor, care i-au permis să se claseze pe primul loc cu un total de 631 de puncte.

Grupul Kalush Orchestra a devenit unul dintre marii favoriți ai concursului Eurovision 2022 după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, o acțiune care i-au determinat pe reprezentanții EBU să excludă Rusia din competiție.

Ucraina s-a alăturat concursului Eurovision în 2003 și cele trei victorii pe care le-a obținut de atunci au făcut-o să devină una dintre cele mai de succes țări nou intrate în competiție, după ce a triumfat și la edițiile organizate în anii 2004 și 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău