Ediția din 2018 a Oscarurilor ar putea fi una istorică

  • 02 Martie 2018 13:33
Ediția din 2018 a Oscarurilor ar putea fi una istorică

Ediția din 2018 a Oscarurilor ar putea înregistra mai multe premiere în istoria acestor premii Los Angeles.

Ceremonia din acest an a Premiilor Oscar, care incepe la 4 martie, ar putea fi una istorică dacă ar fi desemnați câștigători primul regizor de culoare sau prima femeie director de imagine, informează Press Association.

Rachel Morrison, directoarea de imagine a peliculei „Mudbound”, este prima femei inclusă pe lista de nominalizări la categoria „cea mai bună imagine”. Ea concura împotriva directorului britanic de imagine Roger Deakins, care a primit anul acesta cea de-a 14-a nominalizare, pentru „Blade Runner 2049”. Deakins nu a câștigat niciodată celebra statuetă. Dee Rees, regizoarea „Mudbound”, a ratat nominalizarea la categoria „cel mai bun regizor”, dar este prima femeie de culoare care a regizat o performanță actoricească nominalizată la Oscar, cea a lui Mary J. Blige, selectată la categoria „cel mai bun rol secundar”.

Blige este prima persoană din istoria premiilor Academiei Americane de Film nominalizată, în același an, atât pentru performanța actoricească cât și pentru cel mai bun cântec original, cu melodia sa „Mighty River”.

Dacă Greta Gerwig câștigă Oscarul pentru cea mai bună performanță regizorală, cu filmul său de debut în regie „Lady Bird”, va fi a doua femeie care primește această distincție după Kathryn Bigelow, pentru „The Hurt Locker'' în 2010. Dacă Jordan Peele câștigă cu filmul „Get Out'', va fi primul regizor de culoare care obține trofeul la categoria „cel mai bun regizor''. Alți regizori de culoare nominalizați de-a lungul timpului au fost John Singleton cu „Boyz n The Hood'', Lee Daniels pentru „Precious'', Steve McQueen pentru „12 Years A Slave'', iar anul trecut, Barry Jenkins, cu „Moonlight''. Vedeta din „Call Me By Your Name'', Timothee Chalamet, în vârstă de 22 de ani, este cel mai tânăr nominalizat la categoria „cel mai bun actor'' din 1939, când Mickey Rooney, de doar 19 ani, a intrat în cursa pentru Oscar cu „Babes In Arms''.

Dacă obține trofeul, Chalamet va deveni cel mai tânăr câștigător al categoriei, detronându-l pe Adrien Brody, care avea 29 de ani când a câștigat cu rolul din „The Pianist''. Christopher Plummer, în vârstă de 88 de ani, este cel mai în vârstă nominalizat la categoria „cel mai bun actor în rol secundar'' pentru „All The Money In The World''. Recordul precedent era deținut de Robert Duvall, pentru rolul din „The Judge'' în 2014, pe când avea 84. Plummer deține deja recordul de vârstă la această categorie, pe care a câștigat-o în 2011, când avea 82 de ani, cu rolul din „Beginners''. La cei 89 de ani, James Ivory este cel mai în vârstă bărbat nominalizat la Oscar din toate timpurile. Ivory a fost selectat la categoria „cel mai bun scenariu adaptat'', cu pelicula „Call Me By Your Name''.

Regizoarea Agnes Varda, 89 de ani, este cea mai în vârstă nominalizată femeie pentru documentarul „Faces Places''. Dacă sunt declarați amândoi câștigători, Varda va fi cea mai în vârstă deținătoare a unui Oscar într-o categorie competitivă întrucât este cu opt zile mai bătrână decât Ivory și îl va detrona pe compozitorul Ennio Morricone, deținătorul recordului, care avea 87 de ani când a câștigat pentru „cea mai bună coloană sonoră'' cu „The Hateful Eight'' în 2016. Premiile Oscar vor fi decernate în cadrul unei ceremonii găzduite de Dolby Theatre, în Hollywood, la data de 4 martie.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău