Ediția a 12-a „Export Morning” a analizat oportunitățile de export pe piața Suedeză

  • 11 August 2021 15:58
Ediția a 12-a „Export Morning” a analizat oportunitățile de export pe piața Suedeză

Evenimentul cu genericul „Acasă la Volvo, Ikea și ABBA”, a fost organizat de Agenția de Investiții „Invest Moldova” și reprezintă sesiunea Nr. 12 din programul Export Morning ce are scopul de a oferi antreprenorilor moldoveni sprijin complex, informativ și practic, pentru a facilita accesul exporturilor pe piețele externe.

Această ediție a avut în calitate de speakeri reprezentanți ai guvernului și ai corpului diplomatic din cele două țări, specialiști în domeniul exporturilor și manageri de la firmele suedeze de top, care au relatat audienței despre caracteristicile, oportunitățile și riscurile ce țin de exporturile în Suedia.  De asemenea, participanții au analizat profilul consumatorului suedez, care sunt necesitățile și cerințele acestuia, dar și cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească orice companie pentru a putea accesa această piață. 

Anastasia Ungureanu, Șefa Direcției Promovare Exporturi a Agenției de Investiții “Invest Moldova” a deschis evenimentul,  menționând:
 

„La momentul actual, la noi în țară, activează 29 de întreprinderi cu capital suedez, Suedia aflându-se pe locul 23 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Valoarea exporturilor Republicii Moldova către Suedia se ridică la 435 mii USD, cele mai importante produse exportate fiind produsele agricole neprocesate cu 207 mii USD, produsele agricole procesate cu 37 mii USD și produsele textile cu 143 mii USD."

Companiile autohtone care exportă deja pe piața Suediei au povestit din propria experiență, care sunt pașii ce urmează să-i întreprindă fiecare antreprenor pentru a-și comercializa produsele în această țară, dar și care sunt obstacolele și provocările pe care le-au întâmpinat și ce soluții au identificat pentru a le depăși.

„Este un teren deocamdată neexplorat și plin de oportunități pentru companiile din Republica Moldova cu orice gen de activitate. Pentru mine a fost o trambulină de a ajunge pe  alte piețe. Este o piață greu de accesat din punct de vedere al transportului, distanța este destul de mare și în timp și în km și costurile sunt foarte mari. A durat destul de mult să ajungem pe piața Suediei, însă până la urmă am reușit, atunci când este stabilitate, corectitudine și transparență în decizii, cu răbdare și efort îți poți atinge orice scop” a declarat Ion Cuhal, Directorul și Fondatorul companiei “Nova Nut”.

Consulul Onorific al Republicii Moldova la Gothenburg și-a exprimat disponibilitatea de a acorda toată susținerea de care pot avea nevoie potențialii exportatori. 

„Suedia este o țară care oferă condiții foarte bune pentru afaceri. Dar cea mai mare problemă a companiilor din Moldova este faptul că țara nu este cunoscută. Nimeni nu știe de fapt ce este Moldova, cu ce se ocupă. Am o afacere în Moldova din 1999 și am fost primul care am exportat vin în Suedia. A fost un proces foarte complicat și de durată, însă acum lucrurile au o evoluție pozitivă. Observ cu satisfacție că afacerile din Moldova au devenit mai active” ne-a relatat Robert Bloomberg, Consul Onorific al RM la Gothenburg.
 
Suedia este cea mai mare economie scandinavă, cu un PIB de peste 537 miliarde USD și o populație de peste 10 milioane locuitori. Este în prezent una dintre cele mai bogate 20 de țări din lume raportat la PIB per capita, ocupând în mod constant locurile de vârf în clasamentele internaționale de competitivitate, nivel de trai și inovații. 

Piața de desfacere a Regatului Suediei este una promițătoare, atractivă și relativ nouă pentru companiile din Republica Moldova. Ocupând locul 33 printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, cu o pondere de 0,28 %, aceasta oferă mari posibilități de dezvoltare oamenilor de afaceri moldoveni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău