Ecuador: Haos la Quito, sub stare de asediu și control militar

  • 13 Octombrie 2019 08:43
Ecuador: Haos la Quito, sub stare de asediu și control militar

Quito se prăbușea sâmbătă în haos în pofida intrării în vigoare a stării de asediu și controlului militar, în cea de-a 11-a zi a unei crize sociale fără precedent provocate de reforme economice legate de un împrumut din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), comentează AFP, preluat de Agerpres.

La mijlocul zilei, mai mulți nor de fum pluteau deasupra orașului situat la 2.850 de metri altitudine, reflectând tirurile încrucișate cu rachete artizanale și grenade lacrimogene între manifestanți și forțe de ordine.

În plus, manifestanți purtând cagule au incendiat sediul inspecției generale a finanțelor, în nordul capitalei Quito.

Clădirea a fost atacată cu cocteiluri Molotov și la, scurt timp, un grup de indivizi, cei mai mulți cu măști pe față sau căști de protecție, au pătruns în interior, provocând distrugeri. Potrivit procuraturii, 34 de persoane au fost arestate.

Alte atacuri au vizat sediile din Quito ale canalului de televiziune Teleamazonas și jurnalului El Mercurio. Imagini difuzate au arătat ferestre sparte, o mașină incendiată și o puternică prezență polițienească la fața locului.

Mișcarea indigenă, vârful de lance al contestării, a dezmințit imediat orice implicare în aceste atacuri, la câteva ore după ce a acceptat public oferta de dialog a președintelui Lenin Moreno.

Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, președintele Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat luni sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgență a fost decretată pentru 60 de zile, precum și stare de asediu în jurul instituțiilor puterii, cu 74.000 de militari și polițiști desfășurați.

"Vom restabili ordinea în întreg Ecuadorul", a dat declarat sâmbătă președintele Moreno, un liberal ales sub etichetă socialistă, invitându-i pe locuitori "să meargă acasă".

Cu o zi înainte, el considerase "esențial să se reducă violența", lansând un apel liderilor indigeni la "dialog direct" pentru "a găsi soluții" la criza declanșată de decizia sa de a majora cu peste 100% prețul benzinei, în schimbul unui împrumut de 4,2 miliarde de dolari din partea FMI.

"După un proces de consultări cu comunitățile, organizațiile, popoarele, naționalitățile și organizațiile sociale, am decis să participăm la acest dialog direct", i-a răspuns sâmbătă Confederația Naționalităților Indigene din Ecuador (CONAIE).

Organizația a acceptat să discute despre "retragerea sau revizuirea decretului", după ce vineri respinsese oferta de dialog, insistând că va participa la acesta numai după "abrogarea" documentului în cauză.

De la 3 octombrie, bilanțul manifestațiilor este de șase morți, 937 de răniți și 1.121 de arestări, potrivit biroului Avocatului Poporului, entitate publică pentru apărarea drepturilor.

Indigenii - care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori - resping eliminarea subvențiilor la carburanți, care îi lovește din plin: reprezentând 68% dintre săracii din țară, ei lucrează mai ales în agricultură și văd scăpând de sub control cheltuielile cu transportul produselor lor, mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău