Economistul Alexandru Fala explică de ce leul s-a ieftinit în raport cu euro

  • 27 Ianuarie 2021 13:21
Economistul Alexandru Fala explică de ce leul s-a ieftinit în raport cu euro

Pe parcursul ultimelor trei luni, moneda euro s-a apreciat încet, dar sigur față de leul moldovenesc. Dacă la începutul lunii septembrie 2020, 1 euro costa 19,67 lei, pe 25 ianuarie 2021 a atins cota maximă înregistrată în ultima perioadă – 21,29 lei. Astăzi, 27 ianuarie, 1 euro costă 21,09 lei. Economistul Alexandru Fala, director de program la Centrul Analitic „Expert Grup”, a declarat pentru IPN că deprecierea leului în raport cu moneda euro derivă dintr-o evoluție pe piețele internaționale și Moldova nu poate influența această situație.

„Se atestă o puternică apreciere a euro pe piețele internaționale, în special a monedei euro față de dolar, și acest lucru se transpune automat în aprecierea euro față de leu”, a precizat Alexandru Fala.

Deprecierea leului îi favorizează pe cei care au venituri în euro, dar defavorizează persoanele care fac tranzacții în euro pe piața din Moldova, cum ar fi procurarea de imobile, mașini etc. Principalul risc al deprecierii monedei naționale este legat de creșterea prețurilor. Bunurile importate devin mai scumpe, pentru ele trebuie să dai mai mulți lei și, în consecință, ele se scumpesc. Dar, întrucât se atestă o recesiune economică globală, fapt care a determinat o scădere destul de mare a prețurilor la nivel mondial, moldovenii nu vor simți atât de tare această depreciere a valutei naționale, a remarcat expertul.

Exceptând fluctuațiile pe diferite valute, leul în Republica Moldova, pe parcursul anului 2020, a fost într-un proces de apreciere față de un coș de valute, e vorba despre rata nominală efectivă. Da, leul s-a depreciat față de euro, dar alte valute s-au depreciat mai rapid. „Rata nominală efectivă care se calculează leul în raport cu un coș de valute, aici tot anul 2020 s-a înregistrat o apreciere”, a menționat Alexandru Fala.

Pe lângă cursul de schimb leu-euro sunt și alți factori care trebuie luați în calcul, spune expertul. De exemplu, leul românesc se depreciază față de euro mai tare decât leul moldovenesc. Iar acest lucru dezavantajează exportatorul moldovean.

Alexandru Fala nu a putut estima cât va dura această apreciere a euro, dar spune că nu este o situație dramatică pentru Republica Moldova. Aprecierea euro vine într-o circumstanță care-i diminuează efectele negative. Plus, dacă puțin se apreciază euro, cumva sunt favorizați exportatorii moldoveni.

Cursul oficial al monedei naționale este relativ stabil. Ca Banca Națională să îl influențeze, trebuie să intervină pe piață și să procure dolari, pentru a influența cursul față de dolar. Poate pe viitor, în funcție de situație, undeva se discută ideea de a schimba cursul oficial ca să nu fie în raport cu dolarul, dar în raport cu euro. În opinia sa, probabil ar fi cazul să se treacă la o cotație față de euro, atât timp cât ponderea operațiunilor în dolari se reduce.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău