Economistul Adrian Lupușor: Lockdown-ul este necesar și împreună cu el sunt necesare măsuri compensatorii pentru populație și antreprenori

  • 15 Martie 2021 14:18
Economistul Adrian Lupușor: Lockdown-ul este necesar și împreună cu el sunt necesare măsuri compensatorii pentru populație și antreprenori

Experții comentează diferit necesitatea introducerii stării de urgență națională din cauza situației pandemice. Economiștii susțin că e nevoie de instituirea unei carantine totale, însă cu măsuri de susținere economică din partea statului pentru antreprenori și angajați. Analiști politici nu neagă necesitatea unor restricții dure, însă califică subiectul instituirii unei stări de urgență drept unul puternic politizat.

Măsurile de restricție nu sunt deloc populare în rândul cetățenilor și sunt departe de a fi respectate în cele mai multe cazuri, a menționat în cadrul unor dezbateri publice, sociologul Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice. El crede că până la introducerea stării de urgență ar fi nevoie de o etapă intermediară.

„Haideți să respectăm măsurile restrictive acum, într-un mod mai pro-activ. Măsurile nu se respectă, în Chișinău în special, măsurile sunt implementate sporadic. Oamenii poartă măștile așa cum le poartă.  Ar fi încă o etapă până la introducerea acestor măsuri dure de izolare și carantină: să încercăm să aplicăm măsuri de control, de constrângere pentru ca măsurile sanitare active acum să fie implementate întocmai”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Pe de altă parte economistul Adrian Lupușor crede că Republica Moldova are nevoie de instituirea unei stări de urgență de cel puțin două săptămâni. În opinia directorului executiv al Expert-Grup, toate resursele ar trebui direcționate spre sistemul medical. Expertul se arată optimist și spune că economia își va reveni după o carantină totală.

Lockdown-ul este necesar și împreună cu el sunt necesare măsuri compensatorii pentru populație și antreprenori. Costurile economice ale unui lockdown se cifrează în miliarde de lei, dar ce costuri vor fi dacă nu va fi lockdown? Dacă situația se va agrava, costurile economice vor fi mai drastice și mai de lungă durată decât un lockdown pe o anumită perioadă de timp”, a precizat Adrian Lupușor .

Economistul consideră de altfel că Republica Moldova și-ar putea permite programe de stimulare economică a cetățenilor și estimează că anul trecut efectul pandemiei asupra bugetului a fost de opt miliarde de lei.

Instituirea stării de urgență la nivel național rămâne în continuare un subiect cu tentă politică, opinează analistul Igor Boțan.

 Contextul e unul pre-electoral. PAS și președinta Maia Sandu insistă pe alegeri parlamentare anticipate, iar celelalte fracțiuni din Parlament se întreabă ce fel de alegeri, când valul de infectări crește. PSRM vrea învestirea unui guvern și accelerarea procesului de imunizare. Cei care acum dețin majoritatea parlamentară vor să dețină în continuare pârghiile în mâinile lor. Așa trebuie privită această intenție a lor”, a spus analistul Igor Boțan.

La sfârșitul săptămânii trecute, președinta Maia Sandu a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că recomandă Guvernului instituirea stării de urgență pentru două săptămâni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău