Economiștii ruși încep să îl critice pe Putin pentru naționalizarea companiilor și supraîncălzirea economiei

  • 09 Iunie 11:00
Economiștii ruși încep să îl critice pe Putin pentru naționalizarea companiilor și supraîncălzirea economiei

Șefii băncilor din Rusia încep să-și exprime îngrijorarea cu privire la mișcările Kremlinului de naționalizare a companiilor și la supraîncălzirea economiei, într-o rară tentativă de a critica politicile economice impuse de Vladimir Putin.

Marți, Herman Gref, directorul general al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, a avertizat despre efectele negative ale cheltuielilor mari ale statului asupra armatei, pentru finanțarea războiului din Ucraina, scrie Newsweek.

„Economia noastră este cu siguranță supraîncălzită”, a declarat Gref Consiliului Federației, camera superioară a Rusiei, marți, potrivit agenției de presă Tass. A doua zi, au fost ridicate întrebări cu privire la naționalizările forțate de la începutul invaziei pe scară largă a lui Putin în Ucraina, care a fost urmată de multe companii străine care au părăsit țara.

În primii doi ani de război, 180 de companii private au intrat sub controlul statului, potrivit Novaya Gazeta Europe, un ziar rus independent cu sediul în Letonia. În mai, un tribunal a dispus ca bunurile producătorului de paste Makfa Group să fie predate statului rus.

În decembrie 2023, un pachet majoritar de acțiuni la firma strategică de metale Solikamsk Magnesium Plant a fost transferat de la proprietarii săi privați către compania de energie nucleară a statului.

Șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, ministrul de Finanțe Anton Siluanov și ministrul Economiei Maxim Reshetnikov au discutat despre aceste mișcări la Forumul Economic Internațional (SPIEF) anual de la Sankt Petersburg, desfășurat în orașul natal al lui Putin, ca răspuns al Rusiei la discursul de la Davos pentru bogați.

Într-o sesiune descrisă de The Bell, un ziar online independent din Rusia, drept „unul dintre puținele evenimente rămase ale forumului care încă merită urmărite”, moderatorul Andrei Makarov, care prezidează comisia de buget și impozite a Dumei, a întrebat despre „ încrederea investitorilor în starea actuală a instituțiilor”. Siluanov a răspuns că statul nu va păstra bunurile care au fost luate de la proprietari, ci mai degrabă le va vinde.

Cu toate acestea, Nabiullina a spus că problema mai serioasă a fost „că au fost sechestrate de la cumpărători de bună credință la licitații organizate”, potrivit agenției de știri independente Agentstvo.

„După aceea, nu ne putem aștepta ca oamenii să cumpere acțiuni în tranzacțiile organizate”, a adăugat Nabiullina. Ea a spus că Banca Centrală a intentat un proces pentru a proteja acționarii minoritari, despre care Agentstvo a remarcat că probabil se referea la un recurs împotriva confiscării acțiunilor acționarilor minoritari ai fabricii de magneziu Solikamsk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău