Economiști: Este necesară revizuirea fiscalițătii

  • 12 Iunie 2021 10:02
Economiști: Este necesară revizuirea fiscalițătii

În lipsa banilor din exterior pentru investiții, Republica Moldova nu se dezvoltă, ci supraviețuiește. O spun experții economici, potrivit cărora pandemia a lovit dur mai multe sectoare ale economiei, iar pentru revigorare sunt necesare investiții, notează IPN.

Potrivit economistului Sergiu Gaibu, pandemia și izolarea internațională au dus la scăderea considerabilă investițiilor. În lipsa acestora nu poate fi vorba de noi locuri de muncă.

„Este un lanț. Trebuie să fie create locuri de muncă, iar acestea vor fi generatoare de venituri. Pentru crearea locurilor de muncă este necesară revizuirea fiscalității, care, la moment, este de 30% din PIB. Pentru o țară ca a noastră, este o povară. Pentru un stat este mult mai ieftin să reducă impozitele, decât să aibă cheltuieli pentru urmărirea acestor impozite. Pentru Republica Moldova, fiscalitatea potrivită ar fi 20%. Autoritățile trebuie să aibă drept obiectiv reducerea poverii fiscale, măcar pentru micul business, care vor dezvoltare economică ”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, în prezent, autoritățile nu fac nimic altceva decât să-și onoreze modestele angajamente bugetare față de salariați și bugetari. Adică, țara nu se dezvoltă, ci supraviețuiește.

„Republica Moldova se află într-o izolare internațională fără precedent, bani nu vin de la nimeni. Se achită salariile și pensiile, este adevărat, dar sunt foarte mici. Țara noastră nu a ratificat Convenția Organizației Mondiale a Muncii, pe care România a ratificat-o acum 20 de ani, ea prevede că trebuie fiecărui bătrân să-i asiguri o bătrânețe decentă, adică 42-45% din salariu. La noi pensia este de două ori mai mică”, a spus expertul economic Veaceslav Ioniță.

De la 1 ianuarie 2021, pensia medie în Republica Moldova constituie 2104 lei. Potrivit Fondului Național de Asigurări Sociale, în Republica Moldova sunt 686 de mii de persoane care beneficiază de pensii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău