Economist: În premieră exportul de servicii va depăși anul acesta 40% din exportul total al țării

  • 12 August 2023 12:50
Economist: În premieră exportul de servicii va depăși anul acesta 40% din exportul total al țării

În anul 2023, per total, exporturile moldovenești vor înregistra o creștere. Modestă, dar exclusiv din contul sectorului de servicii. Exportul de servicii va depăși pentru prima dată 40% din tot exportul Republicii Moldova. O analiză în acest sens o prezintă expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, economia națională nu are sectoare competitive, care să aibă succese remarcabile precum este sectorul de servicii. Cel mai dinamic sector de servicii care s-a dezvoltat în ultimii ani este domeniul IT, transmite IPN.

„Secolul XXI este secolul serviciilor și Republica Moldova trebuie să intre activ și puternic pe această piață. Trebuie să dezvolte sectorul de servicii IT și BSS (servicii pentru afaceri), deoarece permite creșterea exporturilor moldovenești, a locurilor de muncă în țară și salarii mai mari decât media națională pe economie”, a notat expertul.

BSS în ultimii ani, în special în 2022, este sectorul care a furnizat forță de muncă Republicii Moldova, în condițiile în care în celelalte sectoare ale economiei numărul locurilor de muncă scade. În 2022, sectoarele economiei moldovenești au înregistrat o reducere de 1,6 mii de locuri de muncă, însă, sectorul IT și BSS au înregistrat o creștere estimativă de 2,8 mii de locuri de muncă.

Veaceslav Ioniță a menționat că anul acesta în Republica Moldova, creșterea exporturilor va fi realizată strict din contul serviciilor. Exportul de bunuri, după creșterea spectaculoasă și fără precedent din ultimii doi ani, în 2023 cel mai probabil va înregistra o scădere de circa 400 de milioane de dolari. Exportul de bunuri în 2021 a fost de 3,1 miliarde de dolari, iar cel de servicii – de 1,6 miliarde de dolari. În 2022, au fost exportate bunuri de 4,3 miliarde de dolari, iar servicii – 2,3 miliarde de dolari. În 2023, este prognozat exportul de bunuri de 3,9 miliarde de dolari, iar de servicii – 2,8 miliarde de dolari.

„Producția agricolă în acest an, ca volum și ca preț, nu este acea care a fost în 2021/2022. Reexporturile cu Ucraina se reduc. Ceea ce va permite să fie înregistrate creșteri ale exporturilor este sectorul de servicii IT și BSS, care în acest an va crește până la 820 milioane dolari. Per total, exporturile moldovenești vor înregistra o creștere, modestă, dar exclusiv din contul sectorului de servicii. Exportul de servicii vor depăși, pentru prima dată, 40% din tot exportul Republicii Moldova”, explică expertul.

În opinia sa, tot ce trebuie să facă Guvernul este să dezvolte aceste două sectoare de servicii, care permit creșterea exporturilor moldovenești, creșterea locurilor de muncă în țară și salarii mai mari decât media națională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău