Economii artificiale pentru premii unice, numiri „dubioase” sau cu încălcarea legii, la Curtea Constituțională. Ce a depistat Curtea de Conturi

  • 01 Martie 2019 12:21
Economii artificiale pentru premii unice, numiri „dubioase” sau cu încălcarea legii, la Curtea Constituțională. Ce a depistat Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a examinat, în cadrul ședinței din 28 februarie curent, Raportul auditului rapoartelor financiare ale Curții Constituționale, încheiate la 31 decembrie 2017.

În cadrul Curții Constituționale activau 44 de unități de personal, deși erau prevăzute 61 de astfel de unități. Astfel, autorul raportului, Ecaterina Strungari, susține că reprezentanții Curții Constituționale nu au promovat un management adecvat al resurselor umane. Acesta s-a manifestat prin faptul că, pe parcursul anilor 2016-2018, 9 funcții publice au fost vacante și nu au fost întreprinse măsurile necesare privind suplinirea acestora. Prin urmare, s-au format economii de resurse financiare bugetare artificiale care au fost utilizate pentru stabilirea premiilor unice.  „De menționat că pentru remunerarea acestor unități, în 2017 au fost alocați banii necesari pentru aceste unități de personal în valoare de 1,4 milioane lei, care au fost redirecționate pentru acordarea salariaților a premiilor unice”, a precizat Ecaterina Strungari, menționând că în total au fost oferite premii de 2,3 milioane de lei sau circa 30 la sută din fondul de salarizare.

De asemenea, reprezentanții Curții de Conturi au mai depistat că iregularități ce țin de faptul că drepturile salariale au depășit alocațiile bugetare cu 300.000 de lei.

La rândul său, șeful adjunct al Secretariatului din cadrul Curții Constituționale, Teodor Papuc, a ținut să menționeze că a discutat cu auditorii despre completarea raportului cu informațiile privind numirea judecătorilor asistenți în funcție care este una „foarte bine remunerată”, numire care ar fi avut loc cu încălcarea cadrului legal.  Papuc a numit această încălcare „judecători numiți peste noapte”. De asemenea, reprezentantul instituției auditate a mai afirmat că numirea secretarului șef al Curții Constituționale a fost una „dubioasă”, precizând că este de acord cu informațiile prezentate de Curtea de Conturi și că actuala conducere este în funcție din 2018.

Alte nereguli depistate de Curtea de Conturi la Curtea Constituționale ține de reconstrucția clădirii unde își află sediul. „Deși lucrările menționate, în valoarea de 8,6 milioane. lei, au fost finalizate și date în exploatare încă în anul 2014, acestea nu au fost trecute în categoria mijloacelor fixe. De asemenea, se denotă că, lotul de teren gestionat cu suprafața de 0,076 ha și valoarea de circa 98,1 mii lei, nu a fost contabilizat precum și nu au fost înregistrate drepturile patrimoniale asupra acestuia”, se mai arată în raportul auditorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău