Economia zonei euro își menține ritmul de creștere în prima jumătate a anului

  • 18 August 2022 12:16
Economia zonei euro își menține ritmul de creștere în prima jumătate a anului

În pofida tensiunilor globale și a fricii de recesiune din următoarele luni, alimentată de impactul războiului, creșterea prețurilor, criza energetică, economia zonei euro și-a menținut ritmul expansiunii în prima jumătate a anului, relatează G4Media.

Datele statistice arată că în perioada aprilie-iunie a acestui an, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,6% față de trimestrul precedent, cu o zecime mai mult decât expansiunea înregistrată în perioada ianuarie-martie, potrivit ultimelor date de la Eurostat. În plus, comportamentul țărilor zonei euro a fost identic cu cel al UE în ansamblu, a cărei creștere a fost tot de 0,6%.

Acest studiu întră în contradicție cu cele publicate recent de alte puteri mondiale, în special de China, care a înregistrat o contracție trimestrială de 2,6%, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, din cauza carantinei din diverse părți ale țării, în primăvara anului trecut.

Statele Unite au intrat într-o recesiune tehnică, după două trimestre consecutive cu scăderi ale PIB-ului (0,2% în al doilea și 0,4% în primul), pericol care amenință acum și Marea Britanie, țară care a înregistrat o contracție de 0,1% între aprilie și iunie.

În pofida expansiunii economice a zonei euro și a UE, atenția se concentrează acum asupra comportamentului Germaniei, a cărei economie a stagnat la 0% în trimestrul al doilea și se confruntă cu probleme tot mai mari.

UE, foarte dependent  de gazul rusesc, are o balanță comercială care se deteriorează din ce în ce mai mult din cauza creșterii valorii importurilor sale de energie, în timp ce scăderea debitului Rinului, una dintre cele mai importante căi navigabile ale Europei, îngreunează transportul materiilor prime din ce în ce mai mult și pune mai multe probleme economiei germane.

Eurostat comunică că celelalte mari puteri ale euro se confruntă cu a doua jumătate a anului dintr-o poziție mai bună. Franța a înregistrat o creștere de 0,5% în trimestrul al doilea, după o contracție de 0,2% la începutul anului, în timp ce Spania și Italia, economiile cele mai afectate de pandemie, au crescut cu 1,1%, respectiv 1%.

Cea mai mare expansiune economică a blocului comunitar o asigură Țările de Jos, cu o creștere de 2,6%, urmate fiind de România (2,1%), în timp ce Polonia (-2,3%), Letonia (-1,4%). %), Lituania (-0,4%) și Portugalia (-0,2%) au fost singurele membre ale UE care au înregistrat contracții.

Numărul persoanelor ocupate în zona euro și în UE a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea al acestui an, ceea ce reprezintă o anumită încetinire după ce sporul între ianuarie și martie a fost de 0,6% și 0,5% în zonele respective.

Comisia Europeană a avertizat, în ultimele luni, că economiile comunitare se vor confrunta cu provocări și incertitudini majore odată cu încheierea verii, care, dacă se vor concretiza, ar putea duce zona euro în teritoriu negativ, pentru prima dată de la pandemia de coronavirus.

Preocupările de bază în capitala europeană rămân războiul Rusiei în Ucraina și deciziile privind energia ale președintelui rus Vladimir Putin, care a întrerupt deja total sau parțial fluxurile de gaze către o duzină de state membre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău