Economia zonei euro evoluează în linie cu așteptările Băncii Centrale Europene (oficial BCE)

  • 26 August 14:11
Economia zonei euro evoluează în linie cu așteptările Băncii Centrale Europene (oficial BCE)

Economia zonei euro evoluează în conformitate cu traiectoria anticipată în iunie de Banca Centrală Europeană (BCE), astfel încât oficialii BCE își permit să aștepte să apară noi date statistice, a declarat miercuri Peter Kazimir, guvernator al Băncii Naționale a Slovaciei și unul din membri consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Semnalele inițiale arătau că economia zonei euro își va reveni mai rapid decât se preconiza din recesiunea provocată de pandemie însă cele mai recente date statistice, inclusiv datele privind încrederea în economie, sugerează că revenirea s-a aplatizat iar blocul comunitar va înregistrat o performanță sub așteptări în trimestrul al treilea.


"După părerea mea suntem în linie cu scenariul de bază. Avem marja necesară pentru a aștepta să apară date credibile", a spus Peter Kazimir.

Conform prognozelor BCE, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 8,3% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, iar instituția cu sediul la Frankfurt ar urma să vină cu noi estimări la reuniunea de politică monetară din 10 septembrie.

Pentru a contracara recesiunea, BCE a început să cumpere cantități record de obligațiuni în ideea de a menține costul cu împrumuturile la un nivel redus, inclusiv grație unui program de 1.350 miliarde euro denumit Programul de Achiziții Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP).

Cu toate acestea, miercuri Peter Kazimir a subliniat că BCE nu este obligat să cheltuiască toate fondurile prevăzute în PEPP. "Am spus deja în trecut că odată ce vom atinge un răspuns adecvat pe partea fiscală, atunci desigur nu vom fi obligați să utilizăm întreaga anvelopă PEPP", a spus Kazimir.

Deși BCE cumpără în continuare obligațiuni în valoare de aproape 20 de miliarde de euro în fiecare săptămână, volumul achizițiilor este mult mai mic decât cel înregistrat la început, unul din motive fiind creșterea încrederii piețelor și reducerea volumelor de obligațiuni în lunile de vară.

"Ceea ce vedem este că PEPP funcționează și este un răspuns foarte adecvat la criză", a apreciat Kazimir.

În luna iunie, BCE a anunțat că se așteaptă la o contracție de 8,7% a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, urmată de o relansare de 5,2% anul viitor și un avans de 3,3% în 2022.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,6 m/s
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
0
Wed
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău