Economia Ucrainei va pierde în 2022 o treime din valoare, din cauza războiului (FMI)

  • 19 Aprilie 2022 16:53
Economia Ucrainei va pierde în 2022 o treime din valoare, din cauza războiului (FMI)

Economia Ucrainei va pierde în 2022 o treime din valoarea sa, mai concret 35%, din cauza efectelor invaziei ruse, conform Fondului Monetar Internațional, care estimează, de asemenea, că prejudiciile aduse de război se vor prelungi pe mai mulți ani, inclusiv în cazul în care conflictul armat se va încheia curând, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Aceste previziuni sunt prezentate de FMI în raportul privind perspectivele Economiei Mondiale, actualizat marți, în care, pentru prima dată, prezintă o cifră exactă a costului invaziei ruse asupra economiei Ucrainei.

Incertitudinile generate de război sunt de așa natură că FMI "nu se încumetă" să facă pronosticuri dincolo de 2022 și nu prezintă nicio proiecție pentru 2023, așa cum face pentru restul țărilor.

"Căderea acută a economiei în Ucraina este rezultatul direct al invaziei, al distrugerii infrastructurii și exodului populației", subliniază FMI.

Fiind vorba despre o țară aflată în război, organizația financiară internațională nu face previziuni nici în privința altor indicatori economici ai Ucrainei, nici măcar pentru acest an, precum evoluția inflației, rata șomajului sau balanța comercială.

"Inclusiv în cazul în care războiul se va termina curând, pierderea de vieți omenești, distrugerea capitalului fizic și plecarea cetățenilor vor bloca semnificativ activitatea economică timp de mai mulți ani", semnalează FMI. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău