Economia Turciei a coborât și mai mult în categoria „junk” după ce inflația a ajuns la 78,6% în iunie. „Politicile guvernamentale contribuie la spirala inflaționistă”

  • 10 Iulie 2022 19:57
Economia Turciei a coborât și mai mult în categoria „junk” după ce inflația a ajuns la 78,6% în iunie. „Politicile guvernamentale contribuie la spirala inflaționistă”

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a coborât ratingul Turciei într-o zonă inferioară a categoriei „junk” (nerecomandat pentru investiții), avertizând că politicile guvernamentale contribuie la „spirala inflaționistă” și descurajează intrările de capital.

Fitch a informat că a coborât ratingul suveran al Turciei de la „B plus” până la „B”, adică cu cinci trepte sub nivelul „investment grade” (recomandat pentru investiții - n. red.). În plus, perspectiva asociată ratingului Turciei este „negativă”, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în perioada următoare, conform Bloomberg, citat de Agerpres.

„Ghidată de considerații politice, Banca Centrală a Turciei a menținut rata dobânzii la 14% din decembrie 2021, în ciuda creșterii rapide a inflației, a impactului războiului din Ucraina asupra piețelor materiilor prime și a înăspririi politicii monetare în cele mai dezvoltate economii”, se arată în raportul Fitch.

Anul acesta, Banca Centrală a Turciei nu a modificat rata dobânzii rata dobânzii, chiar dacă rata anuală a inflației a urcat la 78,6% în iunie.

În loc să majoreze dobânzile pentru a ține sub control creșterea prețurilor și deprecierea lirei, autoritățile turce au adoptat, anul acesta, câteva măsuri neobișnuite. Autoritatea de reglementare bancară a interzis împrumuturile în lire acordate companiilor care dețin valută, cel mai recent efort de a sprijini moneda națională și de a atenua presiunile inflaționiste.

Anul acesta, lira turcească s-a depreciat cu peste 20% față de dolar, după un declin de 44% anul trecut.

Pentru acest an, Fitch se așteapă ca rata anuală a inflației în Turcia să se situeze în jur de 71,4%, cel mai ridicat nivel dintre statele cărora agenția le atribuie rating suveran, urmând ca în 2023 inflația să scadă la 57%. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău