Economia SUA a înregistrat în 2021 cea mai bună performanță începând din 1984

  • 27 Ianuarie 19:14
Economia SUA a înregistrat în 2021 cea mai bună performanță începând din 1984

Ritmul de creștere a economiei americane a accelerat în trimestrul al patrulea, companiile și-au alimentat stocurile epuizate pentru a face față cererii ridicate pentru bunuri, ceea ce a ajutat SUA să raporteze în 2021 cea mai bună performanță economică din ultimele aproape patru decenii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Departamentul american al Comerțului a anunțat joi că în perioada octombrie-decembrie 2021 economia a înregistrat o creștere în ritm anual de 6,9%, după un avans de 2,3% în precedentele trei luni, în timp ce analiștii mizau pe o expansiune de 5,5%.

SUA, cea mai mare economie mondială, a înregistrat un avans de 5,7% în 2021, cel mai solid ritm de creștere începând din 1984. În 2020, PIB-ul SUA s-a contractat cu 3,4%, cel mai semnificativ declin din ultimii 74 de ani.

Creșterea de anul trecut a fost alimentată de măsurile fiscale de sprijin și de ratele scăzute ale dobânzilor. Oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed) au declarat miercuri că se așteaptă să majoreze curând ratele dobânzilor, analiștii estimând că în martie va fi prima majorare. Fed a menținut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% și 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA.

Președintele Fed, Jerome Powell, a spus după reuniunea Comitetului de politică monetară al Fed (FOMC) că "economia nu mai are nevoie de un nivel ridicat al sprijinului politicii monetare și în curând va fi adecvată majorarea dobânzii".

Cheltuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economiei americane, au crescut în trimestrul patru, dar au fost afectate de deficitul de semiconductori, care a forțat companiile să producă mai puține vehicule și alte bunuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,66 m/s
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău