Economia rusească s-a contractat cu 3,7% în 2015

  • 25 Ianuarie 2016 12:00
Economia rusească s-a contractat cu 3,7% în 2015

Economia rusească a înregistrat anul trecut cea mai mare contracție de după 2009, în condițiile în care prețul petrolului s-a prăbușit, iar sancțiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanțarea internațională, informează Agerpres.Serviciul Federal de Statistică din Rusia a anunțat luni că, potrivit estimărilor preliminare, Produsul Intern…

Economia rusească a înregistrat anul trecut cea mai mare contracție de după 2009, în condițiile în care prețul petrolului s-a prăbușit, iar sancțiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanțarea internațională, informează Agerpres.

Serviciul Federal de Statistică din Rusia a anunțat luni că, potrivit estimărilor preliminare, Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014. Datele statistice mai arată că, anul trecut, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10%, iar investițiile de capital au coborât cu 8,4%.

Prețul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, țară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol și gaze naturale. Scăderea pieței petroliere a dus și la deprecierea rublei care, săptămâna trecută, a atins un minim istoric în raport cu dolarul.

Pe fondul scăderii prețului la petrol, Guvernul rus a cerut departamentelor sale să-și scadă cheltuielile cu 10%. De asemenea, ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat recent că Guvernul pregătește o serie de măsuri destinate adaptării bugetului, calculat pe baza unui preț al barilului de țiței de 50 de dolari, la 'noile realități'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău