Economia Chinei a înregistrat în 2018 cea mai redusă creștere din ultimii 28 ani

  • 21 Ianuarie 2019 09:24
Economia Chinei a înregistrat în 2018 cea mai redusă creștere din ultimii 28 ani

Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 6,4%, în trimestrul al patrulea al anului trecut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și cu 6,5% față de trimestrul anterior, conform datelor prezentate luni de Biroul Național de Statistică al Chinei, transmit Bloomberg și site-ul agenției de știri Reuters.

Acesta este cel mai redus ritm de creștere înregistrat din 2009 până în prezent.

Consumul și producția industrială au accelerat în decembrie, în timp ce investițiile au stagnat.

Cea de-a doua economie a lumii se află pe un trend de scădere, pe măsură ce încearcă să își modifice modelul economic și în condițiile în care are numeroase datorii. 

Autoritățile au folosit o mulțime de stimuli țintiți și limitați, pentru a încerca să readucă optimismul, dar fără să apeleze la stimuli masivi, așa cum au făcut la precedentele scăderi.

Creșterea va reveni începând cu trimestrul al doilea, iar autoritățile vor interveni proporțional cu scăderea, au apreciat economiștii citați de Bloomberg.

Anul trecut, economia Chinei a crescut cu 6,6% mai arată datele oficiale, acesta fiind cel mai redus ritm de creștere anual din ultimii 28 de ani, conform Reuters. De asemenea, analiștii consultați de Reuters apreciază o creștere de 6,3% pentru acest an.

Cu toate acestea, rezultatele au determinat o creștere pe piețele de capital din Asia. Acțiunile de la Tokyo, Hong Kong și Sydney au urcat la un vârf, în condițiile în care vineri S&P 500 a atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii decembrie până în prezent.

sursa: mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău