Economia americană nu este supraîncălzită (secretarul Trezoreriei SUA)

  • 01 Noiembrie 2021 15:52
Economia americană nu este supraîncălzită (secretarul Trezoreriei SUA) Foto: DIGI24.ro

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a afirmat luni că nu crede că economia americană este supraîncălzită și, deși inflația este mai ridicată decât în ultimii ani, evoluția prețurilor de consum are legătură cu perturbările provocate de pandemia de COVID-19, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Departamentul american al Comerțului a anunțat săptămâna trecută că în perioada iulie-septembrie 2021 SUA au înregistrat o creștere în ritm anual de 2%, după un avans de 6,7% în trimestrul al doilea. Încetinirea economiei americane este mai puternică decât preconizau analiștii, care mizau pe o creștere de 2,4%.

Creșterea economică modestă înregistrată de SUA în trimestrul al treilea se datorează în principal refacerii stocurilor de către companii, care au contribuit cu 2,07 puncte procentuale la creșterea PIB-ului în perioada iulie-septembrie. În paralel, lipsa de vehicule cu motor, din cauza crizei de semiconductori, au afectat cheltuielile de consum, care au crescut cu doar 1,6% după un avans robust de 12% în trimestrul aprilie-iunie. În mod normal, cheltuielile de consum sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economiei americane.

În paralel, Departamentul american al Comerțului a anunțat joi că inflația a rămas la un nivel ridicat în trimestrul al treilea, chiar dacă a încetinit până la 5,3% în ritm anual, de la 6,5% în trimestrul al doilea. Dacă se exclud prețurile volatile la alimente și energie, indicele prețurilor de consum a înregistrat un avans de 4,5% în trimestrul al treilea, după o creștere de 6,1% în trimestrul al doilea.

Deși se extind presiunile inflaționiste, Yellen a reiterat luni că avansul prețurilor este tranzitoriu.

"Nu aș spune că economia americană este acum supraîncălzită, încă sunt cinci milioane de locuri de muncă mai puține decât erau înaintea pandemiei, iar participarea la piața forței de muncă a scăzut, motivele având legătură cu pandemia", a explicat secretarul Trezoreriei SUA la o conferință de presă în Dublin.

Oficialul a previzionat că problemele de pe piața forței de muncă și perturbările din lanțurile de aprovizionare se vor atenua în urma reducerii efectelor pandemiei.

"Cred că von depăși efectele pandemiei, iar presiunile se vor atenua, cred că inflația este tranzitorie și nu avem o economiei supraîncălzită", a declarat Yellen. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău