ECOLOGIȘTI | Acordul pe care îl vor semna R.Moldova și Ucraina, cu privire la gestiunea râului Nistru, este neavantajos

  • 22 Noiembrie 2017 06:52
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova urmează să semneze un acord cu Ucraina de instituire a unui sistem de gestiune a râului Nistru în condiții neavantajoase și netransparente, atrag atenția ecologiștii. În opinia acestora, Chișinăul ar fi gata să facă mai multe cedări în fața guvernului ucrainean, care pregătește construcția a șase hidrocentrale ce vor afecta serios ecosistemul râului Nistru. 

Experții susțin că au intrat în posesia unui document ce ar urma să fie semnat de Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul acestui an, prin care autoritățile moldovene s-ar angaja să cedeze 2 kilometri și jumătate din malul râului Nistru, din zona complexului hidroelectric Dnestrovsk.

Acest lucru va permite exploatarea mai intensă a fluviului, iar acordul nu stipulează compensarea daunelor aduse ecosistemului fragil al Nistrului, a subliniat Iliya Trombitsky, directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”.

Un utilizator de apă, în special cei care se ocupă cu hidroenergetica, a monopolizat acest fluviu pentru scopurile lui. Și acest lucru vedem în acest acord, prin care această monopolizare va fi legalizată de către guvernele ambelor țări.”

Acest acord ignoră 4 directive din Acordurile de Asociere pe care le-au semnat ambele state cu Uniunea Europeană și alte 4 directive din Tratatul Comunității Energetice, a menționat Ion Efros, cercetător-analist energetic în cadrul Institutului de Politici Publice.

Ignorarea acestor două documente importante se face intenționat, pentru că atât guvernul Republicii Moldova, cât și cel al Ucrainei sunt conștiente de efectele și impactul dezastruos al acestor hidrocentrale și infrastructură hidroenergetică și de aceea doresc să evite prin orice mijloace referințele la aceste documente.”

Experții mai subliniază că acordul este negociat la pachet cu alte probleme discutate de guvernele Ucrainei și Republicii Moldova, deși reprezintă un subiect sensibil cu impact major asupra populației. Ei cer publicarea documentului și efectuarea unor studii de mediu aprofundate pentru a stabili riscurile pentru ecosistemele de pe râul Nistru.

Responsabil de negocieri din partea Republicii Moldova este Ministerul Economiei, care nu a comentat deocamdată aceste declarații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău