EcoContact: Arderea frunzelor și resturilor vegetale - un pericol ascuns pentru mediu și sănătate

  • 10 Octombrie 2023 12:12
EcoContact: Arderea frunzelor și resturilor vegetale - un pericol ascuns pentru mediu și sănătate

Asociația obștească EcoContact atenționează populația asupra faptului că arderea frunzelor și resturilor vegetale constituie un pericol ascuns pentru mediu și sănătate, fiind și o încălcare a legislației ecologice, care se sancționează conform Codului contravențional al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

„În fiecare toamnă, o practică nesănătoasă și, pentru unii, aparent inofensivă se răspândește în multe localități din țară: arderea frunzelor căzute și a resturilor vegetale. Arderea frunzelor și a deșeurilor menajere eliberează dioxid de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră în atmosferă. Acest lucru contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice. Mai mult decât atât, arderea materialelor organice și plastice poate elibera substanțe chimice nocive în aer, inclusiv dioxid de sulf, particule fine și compuși organici volatili. Acești poluanți pot afecta calitatea aerului și pot cauza probleme grave de sănătate, precum iritații ale ochilor, probleme respiratorii și afecțiuni ale sistemului cardiovascular. Persoanele cele mai vulnerabile la aceste efecte nocive sunt copiii, bătrânii și cei care suferă de boli respiratorii”, estimează EcoContact, scrie sursa citată.

Sursa citată atenționează și asupra faptului că arderea este o încălcare a legislației ecologice și prevede amenzi usturătoare. Codul contravențional al Republicii Moldova prevede amendă în mărime de la 10 000 lei până la 15 000 lei, pentru persoane fizice, și amendă de la 30 000 lei până la 40 000 lei, pentru persoane juridice.

„În loc să recurgem la arderile de toamnă și la eliminarea deșeurilor menajere prin ardere, există alternative mai sustenabile: frunzele căzute reprezintă o sursă bogată de îngrășăminte naturale pentru grădină, dacă acestea sunt compostate; colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor menajere poate reduce semnificativ impactul asupra mediului și poate contribui la conservarea resurselor. Arderea frunzelor toamna și a deșeurilor menajere poate părea o soluție comodă, însă consecințele asupra mediului și sănătății umane sunt grave. Într-o lume în care protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane devine tot mai importantă, schimbarea obiceiurilor noastre cotidiene poate avea un impact semnificativ și pozitiv asupra viitorului nostru și al generațiilor următoare”, rezumă EcoContact.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău