EcoContact a reprezentat Republica Moldova la o reuniune privind accesul la justiție în temeiul Convenției Aarhus

  • 06 Aprilie 2023 09:44
EcoContact a reprezentat Republica Moldova la o reuniune privind accesul la justiție în temeiul Convenției Aarhus

Asociația EcoContact a reprezentat Republica Moldova la cea de-a 15-a Reuniune a Grupului de lucru privind accesul la justiție în temeiul Convenției Aarhus, desfășurată în perioada 4-5 aprilie, la Geneva, transmite MOLDPRES.

Sesiunile tematice ale reuniunii s-au axat pe accesul la justiție în cazurile legate de schimbările climatice și protecție a biodiversității. „S-a discutat despre tendințele actuale, bunele practici, barierele, provocările și abordările inovatoare în aceste domenii. Un accent aparte a fost pus pe instrumentele de promovare a accesului efectiv la justiție, precum: accesul la expertiză independentă în domeniul mediului; difuzarea de informații privind accesul la procedurile de revizuire, colectarea de date și statistici relevante și accesul la jurisprudența relevantă prin intermediul tehnologiilor digitale moderne și al altor instrumente; dialoguri între părțile interesate pentru a elimina barierele existente”, explică EcoContact.

Conform sursei citate, mai multe țări, precum Cehia, Spania, Irlanda, au venit cu experiența ce o dețin privind analiza dosarelor de mediu depuse în instanță împotriva Guvernelor pentru incapacitatea de a gestiona corect măsurile de prevenție și protecție a mediului. În ceea ce privește Republica Moldova, EcoContact a evidențiat barierele financiare privind accesul la justiție de mediu, necesitățile existente, precum și rolul Centrului Aarhus de a înlătura aceste impedimente, precum și suportul oferit cetățenilor în materie de informație, consultare de mediu.

Convenția Aarhus este un instrument cheie privind accesul la informație, consultarea publicului și participarea în mecanismul de luare a deciziilor pe probleme de mediu. Din anul 2013, Asociația EcoContact găzduiește Centrul de Consultanță și Informații de Mediu Aarhus, creat cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău