Echipamentele de înregistrare și transparența proceselor de judecată

  • 30 Octombrie 2015 18:43
Echipamentele de înregistrare și transparența proceselor de judecată

Toate judecătoriile din Republica Moldova sunt dotate în prezent cu sisteme de înregistrare audio a ședințelor și de repartizare aleatorie a dosarelor, arată un raport de evaluare a instanțelor judecătorești.

Totodată, există cazuri în care aceste echipamente electronice menite să asigure transparența proceselor de judecată sunt manipulate, cazuri care, potrivit finanțatorilor externi, trebuie neapărat elucidate.

În comparație cu anul 2012, când a fost realizat un prim raport de evaluare a instanțelor judecătorești, rata de utilizare a echipamentelor electronice de înregistrare audio a ședințelor și de repartizare aleatorie a dosarelor a crescut, potrivit președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

„În toate instanțele judecătorești sunt înregistrate în programul integrat de gestionare a dosarelor, toate ședințele de judecată sunt înregistrate audio. Este un progres semnificativ pentru instanțele judecătorești”, a declarat Victor Micu.

Vicedirectorul USAID Moldova, Stephanie Chetraru, organizație care a finanțat implementarea acestor sisteme electronice, a lăsat să se înțeleagă că sunt cazuri în care acestea sunt manipulate, astfel încât nu este asigurată transparența proceselor.

„Deși aceste rezultate sunt importante, este necesar să fie identificate, eliminate și sancționate cazurile de manipulare a distribuirii automatizate a dosarelor și de neînregistrare a ședințelor”, a constatat Stephanie Chetraru.

Deși au fost realizate mai multe acțiuni în contextul Strategiei de reformare a sectorului justiției, aceasta nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor cetățenilor, este de părere ministrul în exercițiu al Justiției, Vladimir Cebotari.

„După câte noi toți vedem și în stradă, și lumea, justiția încă nu a ajuns la acel nivel, la acea calitate ca să fie percepută de societate ca fiind una eficientă, calificată, calitativă și pe interesul simplului cetățean”, a mărturisit Vladimir Cebotari.

Raportul mai arată că bugetul sectorului judecătoresc a crescut cu 120 de procente în 2014 față de 2012, în special din contul creșterii cheltuielilor de personal. În Republica Moldova sunt 49 de instanțe judecătorești și peste 430 de judecători, ale căror salarii au fost majorate semnificativ în 2014, cu scopul de a spori integritatea acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău