Echipament de ultimă generație pentru auditorii energetici din Republica Moldova, donat de SUA și Marea Britanie

  • 27 Iulie 2023 18:59
Echipament de ultimă generație pentru auditorii energetici din Republica Moldova, donat de SUA și Marea Britanie

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a primit o donație de echipamente și dispozitive performante, în valoare de 81 de mii de dolari, care vor fi utilizate pentru efectuarea auditului energetic. Bunurile au fost oferite de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Marii Britanii, în cadrul proiectului Securitatea Energetică а Republicii Moldova (MESA – Moldova Energy Security Activity), transmite MOLDPRES.

Setul de echipamente donate include instrumente de măsurare a consumului de energie, camere termice pentru depistarea pierderilor de căldură, instrumente pentru analiza calității aerului, echipament ce permite analiza preliminară a fluxului solar ce cade pe clădire, intensitatea luminii. Prin urmare, echipamentul pentru efectuarea auditului energetic este esențial pentru a ajuta proprietarii de clădiri, sisteme și instalații să reducă costurile la energie și să îmbunătățească eficiența energetică.

Directorul AEE, Ion Muntean a declarat că donația este importantă din mai multe considerente, însă în mod special, prin faptul că va crește calitatea rapoartelor de audit energetic, iar auditorii nu vor fi nevoiți să procure echipament scump, al cărui cost, ulterior, va fi introdus în costul serviciilor de audit energetic. 

Prezent la eveniment, șeful Departamentului Dezvoltare Economică din cadrul USAID, William Trigg, a afirmat că dotarea Agenției cu dispozitive de ultimă generație, dar și formarea capacităților auditorilor energetici va contribui la creșterea calității auditării energetice pe piața din Republica Moldova. „Un audit energetic calitativ va permite consumatorilor comerciali și casnici să reducă consumul și risipa de energie, contribuind la un viitor mai verde și mai ecologic pentru Moldova” a continuat oficialul de la USAID.

Auditorul Nicolae Covalenco a afirmat că donația va ajuta auditorii să efectueze măsurători mai precise și să obțină date mai detaliate despre consumul de energie al clădirilor și instalațiilor.

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” are o durată de patru ani și prin intermediul acestuia USAID va investi cel puțin 59 de milioane de dolari în consolidarea sectorului energetic, pentru sporirea securității energetice pe termen lung și fortificarea suveranității Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău