EANA a decis suspendarea agenției de presă ruse TASS din cadrul Alianței. Este pentru prima dată în istoria EANA când o agenție de presă membră a fost suspendată

  • 13 Mai 18:36
EANA a decis suspendarea agenției de presă ruse TASS din cadrul Alianței. Este pentru prima dată în istoria EANA când o agenție de presă membră a fost suspendată

Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA) a votat vineri cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării sale Generale Extraordinare desfășurate la Sarajevo, suspendarea agenției naționale de presă ruse TASS din cadrul Alianței, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina. Este pentru prima dată în istoria EANA când o agenție de presă membră a fost suspendată, transmite Agerpres.

Membrii EANA au supus inițial la vot excluderea TASS, însă propunerea nu a întrunit voturile necesare pentru adoptare.

Prim-directorul general adjunct al TASS, Mihail Gusman, a fost invitat să participe la Adunarea Generală Extraordinară a EANA pentru a își exprima poziția.

"Majoritatea EANA a decis suspendarea TASS din Alianță", a declarat președintele EANA și CEO al agenției de presă din Austria APA, Clemens Pig, în cadrul conferinței de presă care a urmat Adunării Generale Extrordinare a EANA. Clemens Pig a spus că EANA are 32 membri din toată Europa, și chiar dacă există diferențe între acestea, Alianța ar trebui să funcționeze ca o uniune.

La rândul său, Alexandru Ion Giboi, secretarul general al EANA, a precizat că unul dintre cele mai importante scopuri ale EANA este să se asigure că toți membrii își desfășoară activitatea la standardele cele mai înalte. "Atunci când acest lucru nu mai este posibil, trebuie luate măsuri. EANA a decis astăzi ca TASS să fie suspendată''.

EANA continuă să susțină valorile jurnalismului. Conducerea va lucra alături de membri pentru a stabili condițiile dure pe care trebuie să le îndeplinească TASS pentru a fi reacceptată în EANA. Consider că acest mesaj trebuie să fie clar pentru TASS și îmi exprim solidaritatea în nume propriu și în numele EANA pentru Ukrinform (agenția națională de presă a Ucrainei). EANA a luat pentru prima oară această decizie de a suspenda o agenție de presă membră", a declarat Alexandru Giboi.

Prezent la conferința de presă, directorul general al agenției naționale de presă din Ucraina, Ukrinform, Oleksandr Harcenk, a întrebat dacă EANA consideră utilă suspendarea TASS, atâta vreme cât agenția națională de presă rusă constituie o sursă de dezinformare și propagandă.

"Suspendarea înseamnă că TASS nu mai are dreptul să participe la nicio conferință a EANA și nu va mai putea comunica oficial cu Alianța. Cu privire la decizia votată vineri de cei 26 de membri EANA, suspendarea este asemănătoare cu excluderea, doar că nu este o excludere propriu-zisă", a precizat Clement Pig.

TASS a fost inițial suspendată din EANA, în luna februarie, de către Consiliu, în calitate de organ executiv al Alianței. Măsura a fost luată atunci în așteptarea unei decizii cu privire la excluderea acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
21
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău