Războiul din Yemen: Italia a revocat autorizațiile pentru exportul de arme către Arabia Saudită și EAU

  • 29 Ianuarie 2021 17:23
Războiul din Yemen: Italia a revocat autorizațiile pentru exportul de arme către Arabia Saudită și EAU

Italia a revocat definitiv autorizațiile pentru exportul de rachete și bombe spre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), două țări puternic implicate în conflictul din Yemen, după ce aceste autorizații au fost suspendate timp de 18 luni, informează vineri AFP, preluat de Agerpres.

"Vă anunț că executivul a revocat autorizațiile pentru exportul de rachete și bombe către Arabia Saudită și EAU", a anunțat vineri, pe contul său de Twitter, ministrul italian al afacerilor externe Luigi Di Maio.

Guvernul italian a suspendat încă în iulie 2019 autorizațiile pentru exportul de bombe și rachete către cele două țări.

ONG-ul italian "Rețeaua pentru pace și dezarmare" a precizat că 12.700 de bombe și rachete italiene nu vor mai pleca spre cele două țări vizate. "Doar oprirea furnizării de rachete și bombe aeriene către Arabia Saudită și EAU nu poate să facă să înceteze războiul din Yemen și să aline suferințele unei populații epuizate de conflict, foame și boli, însă constituie un pas necesar pentru crearea de pre-condiții pentru pace", a subliniat ONG-ul.

Această decizie a guvernului italian "pune capăt odată pentru totdeauna posibilității ca mii de dispozitive explozive fabricate în Italia să poată lovi structuri civile, să poată face victime în rândul populației sau să contribuie la agravarea situației umanitare deja grave în această țară", și-a exprimat ONG-ul satisfacția.

În conflictul din Yemen rebelii houthi, susținuți de Iran, luptă de șase ani împotriva forțelor loiale guvernului, susținute din 2015 de o coaliție militară condusă de Arabia Saudită și din care fac parte și Emiratele Arabe Unite. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău