După zeci de ani de așteptare, România primește astăzi liber la visul american - acces fără vize. Câți români trăiesc în America și ce state preferă

  • 10 Ianuarie 10:27
După zeci de ani de așteptare, România primește astăzi liber la visul american - acces fără vize. Câți români trăiesc în America și ce state preferă

Câștigarea Globului de Aur de către actorul american de origine română Sebastian Stan vine acum la pachet și cu anunțul oficial, pregătit pentru astăzi, de eliminare a vizelor de călătorie în SUA pentru cetățenii români. În SUA trăiesc acum 1 milion de români, după estimările autorităților americane. Va urma sau nu un val de plecări după eliminarea vizelor?

Prezența românească pe continentul nord-american a început în jurul anului 1895, prin valul de emigrări din Transilvania, Bucovina și Banat, aflate atunci în componența Imperiului Austro-Ungar, scrie profit.ro.

În 1913, 120.000 de români au emigrat în America, iar în 1920 cota de emigrație ajunsese deja la circa 168.000 de persoane. Principalul motiv al emigrării a fost situația economică precară de la acel moment.

Urmează un val de plecări?

“Nu cred că va fi un val de plecări. Pentru că presupune și din partea SUA un accept. Or faptul că poți ajunge mai ușor în Statele Unite - că și până acum se putea ajunge, urmând formalitățile - nu înseamnă c,ă odată ajuns, poți să și rămâi. Deci nu cred că se va întâmpla acum ce s-a întâmplat pe la 1900, mai ales în zona Ardealului”, a comentat pentru Profit.ro profesorul de sociologie Vladimir Alexandrescu.

1 milion de români în America

În prezent, comunitatea română din SUA reprezintă, dupa standardele americane, un grup etnic de mărime mijlocie. La recensământul american din 2000/2001, 367.000 de americani și-au declarat originea română.

Cele mai cuprinzătoare date despre românii din SUA provin din datele de recensământ. Conform celor mai recente date, aproximativ 170.000 de persoane din SUA s-au născut în România. În același an, numărul persoanelor care au declarat că vorbesc româna acasă a fost ceva mai mic la 155.000.

Numărul persoanelor care și-au declarat originea românească a fost mai mare, de aproximativ 360.000, iar aproximativ 6.000 și-au declarat origine moldovenească în datele recensământului din 2000.

Datele despre numărul de persoane care își declară originea română au fost culese ulterior într-un mod diferit. La recensământul din 2020, unde sunt disponibile date despre etnie, aproximativ 216.000 și-au revendicat originea română.

Numărul total în cadrul oricărei combinații rasiale a fost de aproximativ 417.000. Întrebările despre limbile vorbite acasă sau despre țara de origine nu au mai fost colectate.

Numărul de români care trăiesc în SUA este, însă, mult mai mare (estimat la aproximativ. 1 milion de persoane), ținând cont de următoarele aspecte: declararea originii la recensământ nu este obligatorie, fluxul de imigrări din România continuă, iar mulți dintre cei stabiliți în SUA nu au dobândit încă cetățenia americană.

Statele cu cea mai mare densitate de români

Cele trei mari zone de concentrare ale comunității româno-americane din SUA sunt New York, California și Midwest, iar topul primelor patru orașe de reședință este format din New York, Los Angeles, Chicago și Detroit.

Cea mai mare grupare de comunități românești, numărând, fiecare, câteva zeci de mii de persoane, se află în statele din nord-est - New York, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Illinois, zone de destinație ale primelor valuri de imigranți români, care au început să se stabilească în SUA începand cu sfârșitul secolului al XIX-lea.

California (zona Silicon Valley, în care se stabilesc în general specialiști în domeniul IT) și Florida, destinații mai recente de imigrare a celor veniți din România și de reașezare a unor români americani din valurile anterioare de imigrare, cunosc o dinamică aparte a comunității româno-americane.

În ultimii ani s-au constituit comunități românești, care se află într-un proces de consolidare și de creștere numerică, în state precum Washington (în special în zona Seattle-Redmond, unde se află sediile companiilor Boeing și Microsoft), Georgia, Texas, Arizona. În fapt, comunități românești, chiar dacă, în unele cazuri, de dimensiuni foarte mici, nestructurate și neorganizate, există în majoritatea statelor americane.

Un segment important al comunității române din SUA este reprezentat de cei aproximativ 4000 profesori și studenți români sau de origine română care își desfașoară activitatea în universități din aproape toate statele SUA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
-0
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău