După vizita la Kiev, Antony Blinken sa întâlnit cu aliați din NATO la Bruxelles

  • 11 Septembrie 2022 15:31
După vizita la Kiev, Antony Blinken sa întâlnit cu aliați din NATO la Bruxelles

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, sa întâlnit vineri la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, și cu ambasadori aliați, în contextul în care Washingtonul încearcă să întărească o Alianță, în așteptarea unei ierni în care Europa se confruntă cu costuri. crescut ale energiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres .

„Am avut o întâlnire bună cu Consiliul Nord-Atlantic pentru a discuta despre eforturile noastre continue de sprijinire a Ucrainei în lupta sa curajoasă împotriva războiului nejustificat al Moscovei. Aliații NATO vor rămâne uniți în sprijinul nostru pentru Ucraina și vor trage Rusia la răspundere”, a scris șeful diplomației SUA, pe Twitter.

Totodată, Antony Blinken le-a prezentat interlocutorilor săi concluzii ale noii sale vizite neanunțate la Kiev, în cursul căreia a promisiunii de creștere a ajutorului militar și a fost informat despre contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse, informeaza calea europeana.ro.

„Unitatea noastră aici, la NATO, în cadrul alianțelor și parteneriatelor noastre la Națiunile Unite și în cadrul altor instituții internaționale. Unitatea este esențială pentru a nu promova obiectivele comune de sprijinire a capacității Ucrainei de a se apăra, de menținere a presiunii asupra Rusiei. După cum a spus și a afirmat pe bună dreptate președintele Zelenski, diplomația este singura modalitate de a pune capăt războiului definitiv de agresiune al Rusiei. În acest moment, nu vedem niciun indiciu din partea Rusiei că ar fi pregătit să urmeze în mod serios sau astfel de diplomație, dar dacă și când va veni acel moment, Ucraina trebuie să fie în cea mai puternică poziție posibilă”, a declarat Antony Blinken. în cadrul unei întâlniri comune cu presă cu Jens Stoltenberg , informează comunicatul oficial .

În cursul vizitei sale la Kiev, secretarul de stat american anunțat o nouă tranșă de ajutor de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina și vecinii săi. 

Noua tranșă de ajutor din partea Washingtonului este compusă din  675 milioane de dolari asistență directă sub formă de livrări de arme și muniții către Kiev  și împrumuturi și subvenții de două miliarde de dolari pentru achiziționarea de armament american pentru Ucraina și 18 dintre vecinii săi.

„Președintele rus Vladimir Putin a crezut că poate diviza și slăbi NATO. Astăzi, Alianța este mai puternică, mai unită și mai bogată în resurse decât oricând înainte Putin a crezut că va diviza și poporul ucrainean și că va absorbi rapid națiunea în Rusia, însă eforturile Kremlinului de a-și impune voința prin forță asupra Ucrainei nu au. făcut decât să unească și mai mult poporul ucrainean în jurul obiectivului de a-și apăra suveranitatea și de a păstra o democrație liberă și deschisă”, a subliniat Antony Blinken.

La rândul său, Stoltenberg a remarcat că presiunile asupra livrărilor de energie și creșterea costului vieții vor pune la încercare „unitatea și solidaritatea noastră”.

„Dar prețul pe care îl plătim este în bani, în timp ce prețul plătit de ucraineni se măsoară în vieți, vieți pierdute în fiecare zi”, a subliniat secretarul general al NATO.

În context, Blinken a declarat că Statele Unite vor face tot ce-i stă în putință pentru a sprijini oamenii din marile lume care suportă cele mai mari costuri ale agresiunii Rusiei.

„Vom face eforturi pentru ai ajuta pe europeni să treacă printr-o iarnă în care se vor confrunta cu costuri energetice ridicate, ceea ce va face dificilă încălzirea locuințelor pentru mulți dintre ei. Nu-i vom lăsa pe prietenii noștri europeni în frig”, a punctat secretarul de stat american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău