După Trump, și Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021

  • 24 Septembrie 2020 18:00
După Trump, și Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021

Președintele rus Vladimir Putin a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace 2021, distincție la care aspiră de asemenea omologul său american Donald Trump, a anunțat joi scriitorul rus Serghei Komkov, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres și digi24.


„Propunerea a fost trimisă pe 9 septembrie și pe 10 a fost primită de Comitetul Nobel de la Oslo”, a spus Komkov la o conferință de presă desfășurată la agenția Rosbalt.

Komkov, director al revistei „President”, a susținut că abia după propunerea sa un parlamentar norvegian a propus ca premiul să-i fie acordat lui Trump pentru contribuția acestuia la acordul de normalizare a relațiilor între Israel și Emiratele Arabe Unite.

Cât despre justificarea inițiativei sale, scriitorul rus, un susținător al liderului de la Kremlin, afirmă că aceasta este sprijinită de principalele personalități ale culturii și științei ruse. „Ca lider al uneia dintre principalele țări ale lumii, el face un efort maxim pentru menținerea păcii și a liniștii nu doar pe teritoriul propriei țări, ci contribuie activ la soluționarea pașnică a conflictelor izbucnite pe planetă”, a notat Komkov în scrisoarea trimisă.

El subliniază că în timpul pandemiei de COVID-19 președintele Rusiei a dispus trimiterea de ajutoare către circa 30 de țări, printre care se numără SUA, China, Venezuela, Italia și Iran.

De asemenea, continuă Serghei Komkov, Putin și-a demonstrat atașamentul față de valorile umanitare și religioase incluzând cuvântul „Dumnezeu” în Constituția rusă. 

Putin a mai fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2014

Vorbind despre această propunere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că ar fi „fantastic” dacă Putin primește Nobelul, adăugând că în caz contrar „nu se întâmplă nimic”.

Vladimir Putin a fost propus pentru Premierul Nobel pentru Pace și în anul 2014, meritul invocat atunci fiind prezentarea planului pentru neutralizarea arsenalului sirian de arme chimice și evitarea astfel a unei intervenții militare occidentale.

Până în prezent numai doi ruși au primit Nobelul pentru Pace, fizicianul și disidentul Andrei Saharov și ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Acesta din urmă ar avea astfel dreptul să promoveze candidatura lui Putin, dar este puțin probabil să o facă, dat fiind că el l-a criticat adesea pe actualul lider de la Kremlin, printre altele și pentru involuția democratică a Rusiei din ultimii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău