După Suedia și Finlanda, Danemarca semnează și ea un acord de întărire a cooperării militare cu Statele Unite

  • 19 Decembrie 2023 18:23
După Suedia și Finlanda, Danemarca semnează și ea un acord de întărire a cooperării militare cu Statele Unite

Danemarca a anunțat marți întărirea cooperării sale militare cu Statele Unite, ale căror trupe vor avea acces în trei baze militare aeriene daneze, relatează Agerpres. Acordul între cei doi aliați în NATO urmează unor înțelegeri similiare încheiate între SUA și alte două țări nordice, Suedia și Finlanda.

'Ne întărim acum cooperarea bilaterală în materie de apărare și nu vrem să ascundem faptul că acordul cu Statele Unite marchează totodată un avans în politica de apărare daneză, dat fiind că implică soldați și materiale americane pe pământ danez', a declarat prim-ministrul Mette Frederiksen într-o conferință de presă.

Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) va permite ca personal și material militare să fie staționate în 'instalații militare daneze specifice pe termen scurt și lung', a precizat ministerul danez de resort.

Potrivit acestuia, acordul va permite ca SUA să aibă acces la trei baze aeriene daneze - Karup, Skrydstrup și Aalborg. DCA nu privește însă teritoriile daneze autonome Groenlanda și insulele Feroe.

Ministrul apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat într-o conferință de presă că durata inițială a acestui acord este de 10 ani, după care el poate fi revocat de oricare din părți cu un preaviz de un an.

Ministrul a mai subliniat că politica Danemarcei de a interzice staționarea de arme nucleare pe teritoriul său rămâne neschimbată.

Finlanda a semnat luni un acord similar de întărire a cooperării militare cu Washingtonul, ce acordă acces trupelor americane în 15 baze militare finlandeze.

La începutul lui decembrie, Suedia și SUA au semnat de asemenea un acord ce deschide calea 'forțelor americane pentru a opera în Suedia, incluzând un statut juridic pentru personalul militar american, accesul la zonele de desfășurare și prepoziționarea materialului militar', conform unui comunicat al Pentagonului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău