După relaxarea restricțiilor, în Balcani crește numărul cazurilor de COVID-19

  • 12 Iunie 2020 12:07
 După relaxarea restricțiilor, în Balcani crește numărul cazurilor de COVID-19

Patru state din Balcanii de Vest - Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Albania - se confruntă cu o creștere a numărului cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus, după relaxarea măsurilor restrictive - comentează agenția americană de știri ASSOCIATED PRESS.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat că a anulat organizarea tuturor adunărilor electorale ale Partidului Progresist Sârb, iar oficialii din Albania, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord fac apel la cetățeni să respecte măsurile de prevenire a răspândirii coronavirus - relatează AP, adăugând că Serbia a trecut de la măsuri foarte stricte și interdicție totală a circulației la anularea totală a măsurilor impuse în timpul stării de urgență. "Opozanții politici ai lui Vučić consideră că această decizie a fost luată pentru ca alegerile să aibă loc la 21 iunie, pentru ca el să-și consolideze puterea" - comentează AP, adăugând că în Serbia s-a permis treptat organizarea de adunări publice cu mulți participanți, care nu respectă distanțarea fizică și care nu poartă măști, deși autoritățile au recomandat purtarea măștii în locurile publice. Este dat exemplul partidei de fotbal din Cupa Serbiei, unde stadionul din Belgrad era plin de suporteri.

Epidemiologii din Balcanii de Vest consideră că apariția de noi focare de COVID-19 este o consecință directă a participării la evenimente de familie - aniversări sau înmormântări. Spre deosebire de 1 iunie, când a anunțat 18 noi cazuri de COVID-19, Serbia a anunțat la 11 iunie 71 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Oficialii din Bosnia și Herțegovina au apelat la cetățeni să respecte distanțarea fizică și măsurile de igienă pentru limitarea răspândirii coronavirusului, după ce numărul cazurilor de COVID-19 au crescut în special la Sarajevo - relatează AP. "Autoritățile sanitare din Bosnia și Herțegovina au declarat că apariția de noi focare nu este îngrijorătoare și că epidemia este în continuare sub control, în pofida faptului că în ultimele 24 de ore s-au confirmat 60 de noi cazuri" - scrie AP, adăugând că în Macedonia de Nord s-au înregistrat joi, 11 iunie, șapte decese din cauza COVID-19, cel mai mare număr de decese într-o zi. Autoritățile macedonene au comunicat că numărul mare de infectări și decese au legătură cu adunările de acum trei săptămâni, din timpul sărbătorilor religioase.

AP amintește că de la 6 iunie, autoritățile macedonene au reintrodus restricțiile de circulație, în încercarea de a limita răspândirea epidemiei. În Albania, autoritățile au anunțat la 11 iunie 44 de noi cazuri de infectare, cel mai mare număr de infectări dintr-o zi, iar această creștere se înregistrează de trei zile consecutiv. În Albania, măsurile de prevenție au fost relaxate acum două săptămâni și chiar dacă adunările publice sunt în continuare interzise, oamenii nu respectă măsurile de igienă și nu poartă măști și mănuși, în pofida apelurilor autorităților.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău