RISE Moldova | Noul beneficiar majoritar al jocurilor loto din Republica Moldova a devenit, mai nou, un bancher arab (Revista presei)
-
16 Decembrie 2020 09:45
Revista presei din 15 decembrie 2020
Verdict dur dat de CNA proiectului de lege privind statutul limbii ruse pe teritoriul R. Moldova: „E un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității” – titrează Anticorupție.md. Proiectul de lege elaborat de un grup de deputați din fracțiunea PSRM, care prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul Republicii Moldova la același nivel cu limba română, este criticat în termeni duri de experții Centrului Național Anticorupție. Potrivit expertizei CNA, proiectul de lege constituie un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, ar putea duce la conflicte între etnii, iar implementarea lui implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat. Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcția legislație și expertiză anticorupție a CNA, se arată că proiectul conține numeroși factori de risc și riscuri de corupție generați de concurența normelor de drept, lacune de drept, promovarea intereselor contrare interesului public, norme irealizabile. Autorii expertizei constată că din nota informativă nu poate fi dedus scopul proiectului. Proiectul este în detrimentul interesului public general, constată autorii expertizei.
Criza sanitară a pus în evidență mai multe constrângeri ale sistemului educațional, scrie agenția IPN, care face un bilanț al anului în domeniul educației, cu Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de Politici Publice. El denunță în acest context nivelul redus de utilizare a tehnologiilor digitale în educație, chiar dacă în Republica Moldova există un internet rapid și un grad înalt de dotare a familiilor cu echipamente digitale. Toate acestea, însă, nu au fost utilizate în educație pe parcursul a mai multor ani, din cauza conservatismului în sistemul educațional. Potrivit expertului, nici la facultățile pedagogice nu se studiază aceste aspecte, nici la cursurile de formare continuă a cadrelor de conducere.
Noul beneficiar majoritar al jocurilor loto din Republica Moldova a devenit, mai nou, un bancher arab, relevă RISE Moldova. Potrivit jurnaliștilor de investigație, acesta a fost conectat la proprietarul firmei care administrează „Cetățenia prin Investiție”, program pentru care fosta guvernare democrată a făcut lobby din greu. Arabul a preluat afacerea de la bulgarul Vasil Bozhkov, alias „Craniul”, un magnat al jocurilor de noroc, vânat de autoritățile de la Sofia, inclusiv, pentru organizarea unui grup infracțional. Autoritățile de la Chișinău spun că nu cunosc nimic despre acest schimb de putere. Iar în timp ce procurorii îi caută pe funcționarii care au „aranjat” transmiterea afacerii în mâini private, loteria a pompat „milioane” în televiziunile afiliate lui Vladimir Plahotniuc, „pentru a-și face publicitate”, scrie RISE Moldova.
Președintele României, Klaus Iohannis, va veni la Chișinău la 29 decembrie, adică după 4 zile de la preluarea mandatului de către președintele ales Maia Sandu, scrie Cotidianul. Anunțul a fost făcut de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni TV. Întrebat dacă nu regretă că timp de 4 ani de mandat nu a avut nicio întrevedere cu Iohannis, Dodon a răspuns că, cel mai probabil, în ziua în care președintele României va vizita Chișinăul, el s-ar putea să fie la Moscova.
După o săptămână de la anunțul privind rechemarea lui Andrei Neguță, nu este clar unde este decretul lui Igor Dodon, titrează Jurnal.md. La o săptămână după ce Guvernul a anunțat rechemarea lui Andrei Neguță din funcția de ambasador al Moldovei în Federația Rusă, urmare a scandalului anabolizantelor diplomatice, decretul lui Igor Dodon nu a fost publicat încă în „Monitorul Oficial”. Președinția dă asigurări că documentul există, doar că acesta este de negăsit. Expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, susține că rechemarea lui Neguță are loc cu multiple abateri, iar în spațiul public au apărut informații precum că rechemarea ambasadorului se tărăgănează intenționat, scrie Jurnal.md.