După negocieri intense, China a eliberat zece soldați indieni capturați în timpul violențelor de la graniță

  • 19 Iunie 2020 10:45
După negocieri intense, China a eliberat zece soldați indieni capturați în timpul violențelor de la graniță

China a eliberat zece soldați indieni capturați în timpul ciocnirii de luni dintre armata chineză și cea indiană în zona himalayană de la granița dintre cele două țări, a informat vineri presa indiană.

Eliberarea acestora survine după negocierile care au avut loc între cele două părți cu scopul de a reduce tensiunea din relația bilaterală după confruntarea de luni, transmite AFP, citată de Agerpres.

Soldații chinezi și indieni au avut luni o confruntare extrem de violentă, cu pumni, pietre și bare de fier într-o vale din Himalaya, la granița disputată dintre cele două țări.

India a raportat victime "de ambele părți", inclusiv 20 de soldați în tabăra sa. China a refuzat să confirme dacă s-au înregistrat victime, dar presa indiană a scris că cel puțin 40 de soldați chinezi au fost uciși sau răniți grav.

Cei zece soldați indieni au fost eliberați joi seara, potrivit mai multor surse media, inclusiv agenția de presă Press Trust of India.

"Acum este clar că nu mai sunt soldați indieni dispăruți", conform unui comunicat al armatei indiene. Guvernul de la Delhi nu a făcut comentarii. Potrivit ziarului Hindu, eliberarea soldaților este rezultatul unor discuții între oficiali de nivel înalt ai armatelor celor două țări.

Ciocnirea de luni este prima confruntare soldată cu morți în ultimii 45 de ani între cele două puterile nucleare vecine. Cele două țări au respins public responsabilitatea confruntării de luni și afirmă că doresc o soluționare pașnică a crizei.

Mii de persoane au participat joi la înmormântarea unora din cei 20 de soldați indieni uciși. Au fost lansate apeluri de boicotare a produselor chinezești și au fost arse steaguri și portrete ale președintelui Xi Jinping în cel puțin două orașe indiene.

Un total de 18 soldați indieni grav răniți sunt în continuare spitalizați, potrivit armatei indiene.

Guvernul indian a denunțat miercuri o "acțiune planificată și premeditată" din partea Chinei, care poate avea "repercusiuni grave" asupra relațiilor dintre cele mai populate două țări de pe glob.

"Partea indiană nu trebuie să greșească (...) și să subestimeze voința fermă a Chinei de a-și apăra suveranitatea teritorială", a avertizat, la rândul său, ministerul chinez al afacerilor externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău