După invadarea Ucrainei de către Rusia, Finlanda a considerat aderarea sa la NATO o „etapă naturală”

  • 19 Noiembrie 2022 13:12
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Finlanda a considerat aderarea sa la NATO o „etapă naturală”

Cererea de aderare a Finlandei la NATO era o ''etapă naturală'' după invadarea Ucrainei de către Rusia, a afirmat sâmbătă șeful diplomației finlandeze Pekka Haavisto într-o conferință privind securitatea, organizată în Bahrain, transmite Agerpres.

Finlanda și Suedia au prezentat în luna mai o candidatură comună la Alianța Nord-Atlantică, abandonând nealinierea lor militară ce dura de decenii. Această solicitare, care trebuie să fie aprobată cu unanimitate de statele membre actuale, a fost ratificată până acum de toate țările aliate cu excepția Turciei și a Ungariei.

''Cererea de aderare la NATO constituia pentru noi o etapă naturală de atins'', a declarat Haavisto.

El a amintit că Helsinki anunțase încă din 2004 că ''opțiunea NATO'' va fi avută în vedere în caz de ''schimbare dramatică'' pe planul securității.

''Și ce ar putea fi mai dramatic ca schimbare decât atacarea unei țări cu 50 de milioane de locuitori de către vecina sa?'', a adăugat ministrul finlandez.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan blochează din luna mai intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, pe care le acuză mai ales de protejarea combatanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și din Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), organizații considerate ''teroriste'' de către Ankara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău