După Guvern, la primăria municipiului Edineț a fost instalat un contor inteligent de energie electrică
-
15 Iunie 2023 11:53
La primăria municipiului Edineț a fost instalat miercuri, 14 iunie, un contor inteligent de energie electrică, echipament care permite transmiterea datelor la distanță și eficientizarea consumului de energie. Este al doilea astfel de contor de ultimă generație montat, după cel pus în funcțiune în ajun în clădirea Guvernului, transmite Radio Chișinău, citând Ministerul Energiei.
Astfel, în următoarele 12 luni vor fi instalate până la 35 de mii de contoare la diferite categorii de consumatori, un eșantion reprezentativ la nivelul întregii țări, a comunicat secretara de stat de la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu. Gospodăriile vor fi selectate în funcție de următoarele criterii: localizare geografică, populație/densitate, mărimea gospodăriei și nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socioeconomic, disponibilitatea infrastructurii ș.a. Datele consumului acestor gospodării vor ajuta la adoptarea politicilor și deciziilor autorităților.
Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari, a salutat faptul că proiectul a inclus și primăria pe care o conduce. „La Primăria Edineț suntem adepții soluțiilor smart, fie că este vorba de transport public, iluminare sau consum inteligent de energie. Trebuie să fim în pas cu timpurile, pentru a prelua cele mai bune experiențe și a ne adapta și la cerințele oamenilor”, a spus primarul Constantin Cojocari.
Directorul SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, Oleg Petelca, a afirmat că consumul inteligent de energie este una din cele mai ieftine și mai la îndemână modalități de a face față facturilor ridicate la energia electrică și, totodată, de a reduce dependența Republicii Moldova de anumite importuri. „Digitalizarea rețelelor aduce beneficii consumatorilor sub forma unor servicii inovative, bazate pe date care le pot permite să-și gestioneze mai bine consumul de energie în timp real și să economisească energie și bani”, a adăugat Oleg Petelca.
Contoarele inteligente măsoară consumul la intervale scurte și transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat și va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de intervenție.
Ministerul Energiei a dat startul, pe data de 13 iunie 2023, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, unui program pilot de instalare a contoarelor inteligente pentru energia electrică, program ce face parte din planul de digitalizare a sectorului energiei.