După Delta, a apărut și varianta Epsilon a coronavirusului: cu trei mutații, ar fi rezistentă atât la anticorpii generați de boală, cât și la vaccinurile ARN mesager

  • 05 Iulie 2021 12:38
După Delta, a apărut și varianta Epsilon a coronavirusului: cu trei mutații, ar fi rezistentă atât la anticorpii generați de boală, cât și la vaccinurile ARN mesager

După varianta Delta, care s-a răspândit deja în o sută de țări, Epsilon se prezintă cu o serie de mutații care au făcut-o să intre în grupul variantelor virusului SarsCoV2 care provoacă îngrijorare, așa-numitul VOC (Variants of concern). Mutațiile au fost detectate de cercetările coordonate de biochimistul Matthew McCallum, de la Universitatea din Washington din Seattle, și publicate în revista Science, relatează rainews.it, preluat de Rador.

Identificată pentru prima dată în California, varianta Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa și conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor, în Italia au fost depistate doar două cazuri.

Studiul publicat în revista Science vrea să sublinieze importanța secvențierii, ca una dintre cele mai importante arme pentru a contracara circulația virusului. Cercetarea coordonată de McCallum, care se bazează pe analizarea a 57 de probe, a observat trei mutații care fac ca varianta Epsilon să fie rezistentă la anticorpi și care se găsesc pe proteina Spike, ”gheara” moleculară folosită de virus pentru a intra în celule.

Datele obținute indică faptul că varianta Epsilon, cu cele trei mutații ale sale, este rezistentă atât la anticorpii generați de vaccinurile ARN mesager, cât și la cei produși de infecția cu virusul SarsCoV2. Observațiile publicate se bazează pe analizarea plasmei colectate de la 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna, de la 33 vaccinate cu două doze de Pfizer-BioNtech și de la 9 persoane care au fost infectate cu SarsCoV2.

Semnalată în California la începutul anului 2021, în luna mai, varianta Epsilon era răspândită în 34 de țări și conform datelor GISAID din ultimele patru săptămâni, acum este prezentă în 44 de țări, din Statele Unite până în Coreea de Sud, India și în Japonia. În Europa au fost raportate cazuri în Danemarca (37), Germania (10), Irlanda și Franța (7), Țările de Jos și Spania (5), Elveția (4), Norvegia (3), Suedia, Finlanda și Italia (2 ), Belgia (1).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău