După Covid-19, Japonia se va redeschide pentru turiștii străini începând din octombrie

  • 23 Septembrie 19:30
După Covid-19, Japonia se va redeschide pentru turiștii străini începând din octombrie

Japonia a anunțat joi eliminarea începând din 11 octombrie a restricțiilor privind accesul turiștilor străini pe teritoriul său, adoptate în urmă cu peste doi ani din cauza pandemiei de Covid-19, informează Agerpres.

Într-un discurs susținut la Bursa din New York, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că "începând din 11 octombrie, Japonia va relaxa controalele la frontieră și va autoriza din nou acordarea de vize, precum și călătoriile individuale".

Cota sosirilor zilnice în țară a fost crescută gradual de la începutul acestui an și a fost fixată, cel mai recent, la 50.000 de turiști.

Slăbirea yenului, care a pierdut 20% din valoarea sa în raport cu dolarul american de la începutul acestui an, ar trebui să facă din Japonia o țară mai atractivă pentru un număr mare de vizitatori.

Totodată, un aport de devize străine ar putea contribui la stoparea prăbușirii monedei naționale japoneze și la redresarea economică a țării.

În iunie, Guvernul nipon a autorizat revenirea turiștilor străini, însă doar în cadrul unor grupuri organizate. Acest dispozitiv a fost relaxat la începutul lunii septembrie pentru a autoriza și sejururile individuale, însă doar prin intermediul unor agenții de turism.

Fumio Kishida "și-a preluat atribuțiile în urmă cu un an știind că felul în care este percepută gestionarea deficitară a pandemiei a fost un factor-cheie pentru pierderea încrederii opiniei publice" japoneze în predecesorul său, Yoshihide Suga, a declarat recent James Brady, specialist în politică japoneză la cabinetul de consultanță Teneo.

"Fumio Kishida s-a arătat, deci, extrem de prudent pentru a nu repeta aceleași erori", a adăugat același analist.

Japonia nu a recurs la lockdownuri stricte în timpul pandemiei de coronavirus, însă purtarea măștii sanitare, fără să fie impusă de autorități, continuă să fie larg răspândită în spațiile și transporturile publice. Rata de mortalitate atribuită noului coronavirus a fost relativ scăzută în Japonia (mai puțin de 35 de decese la 100.000 de locuitori).

Arhipelagul nipon va avea însă nevoie de mai mult timp pentru a reveni la nivelul său record de 31,9 milioane de vizitatori străini primiți în 2019 și la venituri financiare comparabile (4.800 de miliarde de yeni în 2019, reprezentând 34 de miliarde de euro la cursul actual).

Acest aspect se explică prin faptul că în Japonia, "partea majoritară a veniturilor din turismul internațional din perioada pre-pandemică proveneau de la masele de vizitatori chinezi, care cheltuiau mulți bani pentru a aduce acasă produse electronice și cosmetice nipone", a explicat James Brady.

Or, întrucât chinezii se confruntă în continuare cu restricții drastice din cauza COVID-19 în țara lor, ei nu vor călători în număr mare în Japonia în perioada imediat următoare. Turiștii din China (inclusiv din Hong Kong) reprezentau 37% din totalul vizitatorilor străini înregistrați în Japonia în 2019.

În schimb, cererea turistică din alte țări ar putea fi foarte mare, chiar dacă cea din Europa riscă să fie limitată din cauza inflației ridicate din statele europene și a repercusiunilor războiului din Ucraina asupra costurilor asociate transportului aerian, au precizat experții din acest sector de activitate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
18
Thu
20
Fri
19
Sat
23
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău