După ce Curtea Constituțională a dat undă verde membrilor fostului partid „Șor” să participe la alegeri, Parlamentul a votat în prima lectură o modificare la Codul Electoral prin care a stabilit restricții individuale

  • 04 Octombrie 2023 13:12
După ce Curtea Constituțională a dat undă verde membrilor fostului partid „Șor” să participe la alegeri, Parlamentul a votat în prima lectură o modificare la Codul Electoral prin care a stabilit restricții individuale

După ce ieri, 3 octombrie, Curtea Constituțională a dat undă verde membrilor fostului partid Șor scos în afara legii să participe la alegeri, astăzi, 4 octombrie, Parlamentul a votat în prima lectură o modificare la Codul Electoral prin care a stabilit restricții individuale. Adică acestea se vor referi doar la persoanele cu statut de învinuit, bănuit, inculpat de săvârșirea anumitor infracțiuni sau care au fost incluse în lista sancțiunilor internaționale. Deputații fostului partid Șor au lipsit de la ședință, iar cei din blocul comunist-socialist au boicotat-o. Vlad Batrâncea a subliniat că situația ajunge la absurd, sugerând că în loc ca autoritățile să fie concentrate pe combaterea crizelor, cetățenii sunt martori la bătăliile politice între două tabere. Documentul urmează a fi votat și în lectura a doua, transmite Radio Chișinău.

Proiectul votat de către majoritatea PAS a fost prezentat de către președinta comisiei Juridice, Olesea Stamate. Deputata a precizat că actul legislativ abordează trei aspecte: oferă o individualizare, astfel încât restricția cu privire la participarea în alegeri să nu fie una colectivă, oferă posibilitatea de a fi contestată în instanță, iar al treilea aspect ține de micșorarea perioadei de interdicție de la cinci la trei ani.  Olesea Stamte a explicat ce persoane nu vor putea fi admise în calitate de concurenți electorali.

 „1. Sunt învinuite, bănuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului;

  1. au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente;
  2. Sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni ale unor organizații internaționale sau ale unor state”, a spus Stamate.

Aceste măsuri sunt imperios necesare, a subliniat la rândul său vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

„Riscurile, amenințările asupra Rep. Moldova din partea gripării criminale organizate șor sunt enorme și cresc de la o zi la alta. Nu putem să ignorăm, să lăm această impunitate să se petreacă fără a fi pedepsită”, a declarat Popșoi.

Deputații fostului partid Șor au lipsit de la ședință, iar cei din blocul comunist-socialist au boicotat-o. Vlad Batrâncea a subliniat că „Rep. Moldova nu are reguli clare, legile nu au stabilitate, iar situația ajunge la absurd, cerând în acest context anularea stării de urgență și revenirea la normalitate”.

„Din păcate, astăzi, toată țara e ostatic și martor acestor reglări. În locul unor situații normale pentru Guvern și Parlament, să combatem crize, să găsim soluții, noi pierdem timpul pentru aceste bătăi și bătălii”, a menționat Bătrâncea.

Amintim că marți, 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile noi din Codul Electoral care interzic participarea la alegeri pe un termen de cinci ani a unor reprezentanți ai fostului partid „Șor”.

Decizia a fost contestată la Înalta Curte de către deputații care au făcut parte din formațiunea politică a oligarhului Ilan Șor care a fost scoasă în afara legii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău