După Brexit, pașapoartele britanice vor reveni la albastrul lor ''emblematic'' de altădată

  • 22 Decembrie 2017 11:45
După Brexit, pașapoartele britanice vor reveni la albastrul lor ''emblematic'' de altădată

Ministerul britanic de Interne a anunțat vineri că, după Brexit, pașapoartele eliberate pentru cetățenii Regatului Unit nu vor mai avea culoarea bordo și vor reveni la albastrul lor ''emblematic'' de altădată, scrie Agerpres.

''Ieșirea din UE ne dă ocazia unică de a reinstaura identitatea noastră națională'', a declarat Brandon Lewis, secretar de stat pentru imigrație, într-un comunicat. ''De aceea, sunt încântat să anunț că pașapoartele britanice își vor recăpăta designul emblematic aurit pe un fond albastru odată cu ieșirea din Uniunea Europeană în 2019'', a adăugat el.

Noile pașapoarte de culoare albastră nu vor fi livrate decât odată cu reînnoirea contractului cu fabricantul, în octombrie 2019. În acel interval, între data Brexit-ului, 29 martie 2019, și luna octombrie, cele de culoare bordo vor fi în continuare folosite, dar mențiunea ''Uniunea Europeană'' va dispărea.

Culoarea albastră a fost utilizată prima dată în 1921 pe pașapoartele britanice, înainte ca țara să adere la UE și să înceapă să emită din 1988 documentul în formatul uniform ales pentru ansamblul Uniunii Europene.

Tabloidul conservator The Sun, un susținător fervent al Brexit-ului și care a făcut campanie pentru reintroducerea pașaportului în fostul său format, a estimat că această decizie reprezintă ''o victorie senzațională'' și că guvernul ''a dat curs cererii sale''.

Anunțul a fost primit în mod diferit de către deputații britanici. ''Un frumos cadou de Crăciun pentru cei cărora le pasă de identitatea națională: reintroducerea propriului nostru pașaport britanic este un simbol puternic de revenire a Regatului Unit'', a declarat entuziasmat conservatorul Andrew Rosindell pe Twitter.

''Aceasta schimbă totul. Sunt în prezent un partizan fervent al Brexit-ului, dacă aceasta înseamnă că pot să am un pașaport albastru. Dacă ei ar fi venit cu acest argument mai devreme, am fi putut economisi atât de mult timp'', a declarat ironic pe Twitter Ian Murray, un ales laburist pro-UE, reafirmându-și atașamentul față de documentul de culoare bordo.

Brandon Lewis a afirmat că noul pașaport va fi ''unul dintre documentele cele mai sigure din lume, cu o serie de noi măsuri de securitate, pentru a-l proteja de fraudă și de contrafaceri''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău