Lilian Carp | După alegerea noului președinte ucrainean nu vor avea loc mari schimbări în relațiile moldo-ucrainene

  • 23 Aprilie 2019 08:27
Lilian Carp | După alegerea noului președinte ucrainean nu vor avea loc mari schimbări în relațiile moldo-ucrainene

Deputatul blocului ACUM Lilian Carp consideră că mari mișcări în relațiile moldo-ucrainene nu se vor întâmpla. În Ucraina trebuie să aibă loc alegeri parlamentare în luna octombrie. De asemenea, depinde cum va evolua politicul în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Lilian Carp în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

În opinia lui, noul președinte ucrainean are acum alte priorități decât să-și lege relații cu cineva din Republica Moldova. „Pentru ei acum este important să-și consolideze puterea după alegerile parlamentare fiindcă un președinte fără o majoritate parlamentară nu reprezintă nimic și cu adevărat se poate întâmpla ca el să rămână o marionetă și să aibă timp liber să lucreze mai departe în televiziune”, a menționat parlamentarul. Dacă noul președinte nu va avea această majoritate, consideră deputatul, atunci relațiile Ucrainei cu Republica Moldova vor intra pe linie de așteptare.

Vicepreședintele „Partidului Nostru”, Ilian Cașu, susține că în Ucraina, ca și în Republica Moldova, „cetățenii sunt sătui și obosiți de un atare stat corupt și capturat și mesajul este că printr-o mobilizare autentic democratică a cetățenilor, prin urna de vot, prin alegeri, se poate obține o schimbare de regim în Republica Moldova”. „Iată semnificația – că este posibil. Nu degeaba Zelenski a declarat pe finalul spiciului său de victorie că „Noi suntem un model pentru țările post-sovietice”. Da, se poate”, a menționat politicianul.

Președintele Asociației ucrainenilor în Republica Moldova, Mihail Bagas, spune că Volodimir Zelenski nu a declarat în campania electorală nimic despre regiunea transnistreană, Republica Moldova, ce viziuni are sau măcar ce planuri. Totodată, poporul ucrainean are foarte mari așteptări de la noul șef de stat și își pune mari speranțe în Volodimir Zelenski.

Președintele Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, Andrei Donică, susține că va fi foarte greu dacă noul președinte va dezamăgi poporul ucrainean. În opinia lui, exemplul actorului ucrainean îl pot prelua acum și alți potențiali politicieni pentru că este unul reușit.

În Ucraina, duminică, a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, iar după procesarea a peste 90% din procesele verbale, învingător a ieșit comediantul Volodimir Zelenski. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, Volodimir Zelenski a acumulat peste 73% din sufragii, ceea ce înseamnă 12,5 milioane de voturi. Pentru contracandidatul său, fostul președintele al Ucrainei, Petro Poroșenco, au votat peste 24% din alegători. Peste 2% din buletinele de vot au fost declarate nevalabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,2 m/s
Wed
19
Thu
21
Fri
23
Sat
23
Sun
23

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău